Havai Fişek Fabrikasında Patlama: 4 Ölü
03 Temmuz 2020

Havai Fişek Fabrikasında Patlama: 4 Ölü

AJanslar

Köklü Değişim Medya

Sakarya'nın Hendek ilçesinde yüzlerce kişinin çalıştığı havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Sağlık Bakanı Koca, 4 kişinin hayatını kaybettiğini ve 97 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Yukarı Çalıca mevkisinde bulunan havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. ​Patlamanın ardından vatandaşlar sokağa dökülürken, bölgeye çok sayıda sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Patlamanın ardından fabrikanın bazı kısımlarında patlama ve göçükler meydana geldi.

Belediye Başkanı Yüce Açıklama Yaptı

Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Vahim bir tablo var. Uzun yıllar hizmet veren saygın bir sanayi kuruluşuydu. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Halen patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli'den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz" bilgisini paylaştı.

Vali: İçeride Yaklaşık 150-200 İnsan Var

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım da yaptığı açıklamada "Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu ve patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz. Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var. Bütün çevre güvenliğini aldık, vatandaşların yaklaşmasına müsaade etmiyoruz" dedi.

AFAD’dan Açıklama

AFAD'dan patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, "Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir" bilgisi paylaşıldı.

Aynı Fabrikadaki Üçüncü Patlama

Sakarya'daki havai fişek fabrikasında patlamanın ilk olmadığı ortaya çıktı. Hendek'teki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 2009 yılında meydana gelen patlamada 1 kişi yaşamını yitirmiş, 37 kişi de yaralanmıştı.

Son olarak Aralık 2014'te aynı fabrikadaki patlamada da 1 işçi yaşamını yitirirken 2 işçi yaralanmıştı. Coşkunlar Havai fişek fabrikasında Ramazan ayında atılan topların yanı sıra çeşitli havai fişekler de üretiliyor.

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu patlamaya ilişkin şunları söyledi:

"150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Patlamalar hâlâ sürüyor. Çok güçlü bir patlamaydı. Telefonlarımız susmuyor. Tüm kentte duyuldu. Çevre illerde de duyuldu. Bomba düştü sandık. Şu an güvenlik tedbirleri alındı. Güvenlik çemberi kuruldu."

Koca: “40-45 Kişiden Şu Anda Haber Alınamıyor”

Havai fişekte karbondioksit, karbonmonoksit ve sülfürdioksit gibi gazların bulunduğunu aktaran Sağlık Bakanı Koca, "O nedenle özellikle tansiyon, solunum sıkıntısı ve benzeri hastalar için önemli olabileceğini düşünüyoruz. Meteorolojik tahminlere göre, özellikle yakın bölgenin ilk 12 saatinin önemli olduğunu, bu anlamda maskeli olunmasını, mümkün mertebe dışarı çıkılmamasını, ev kapı ve pencerelerinin biraz daha kontrollü açılmasını öneriyoruz" dedi.

Koca, çalışan sayısının güvenlik ile birlikte 186 olduğunu dile getirerek, "Şu an 100 kişiye ulaştığımızı biliyoruz. 20 kişinin işe gelmediğini biliyoruz. Diğer kişilerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 15-20 kişinin sahadan erken dönemde ayrıldığını biliyoruz. Onlara da zaten ulaşılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Yani 40-45 kişiden şu anda haber alınamıyor" demesi üzerine Bakan Koca, "Evet" dedi.

Zehirli Gaz Uyarısı

Koca ayrıca, bölgedeki vatandaşları 'zehirli gazlara' karşı yurttaşları uyardı.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Koca şy uyarılarda bulundu:

"Sakarya Hendek’te, havai fişek fabrikasındaki patlamaya yakın bölgelerde, havaya karışan zehirli gazlara karşı tedbirli olmalıyız. En az 12 saat dolana kadar dışarı çıkılmamasını, kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını, klimaların çalıştırılmamasını öneriyoruz"