Hamaney: “Amerika’ya Ölüm Sloganının Hedefi Trump ve Yöneticilerdir”
09 Şubat 2019

Hamaney: “Amerika’ya Ölüm Sloganının Hedefi Trump ve Yöneticilerdir”

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaptığı açıklamada, Amerika düşmanca siyaset izlemeye devam ettiği sürece İranlıların “Amerika’ya Ölüm” sloganını atmaya devam edeceklerini söyledi. Hamaney, bu sloganın hedefinin Amerika halkı değil Trump olduğunu belirtti.

Hamaney, İran Hava Kuvvetleri’nin 40. Yılı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Amerika kötülüklerine devam ettiği sürece İran halkı ‘Amerika’ya ölüm’ sloganından vazgeçmeyecektir.” dedi.

İran'ın ABD halkı ile bir sorunu olmadığını belirten Hamaney, " 'Kahrolsun Amerika' demek 'Kahrolsun ABD liderleri' yani 'Kahrolsun Trump, John Bolton ve Pompeo' demektir" Yani Amerika’yı yönetenlere ölüm demektir” diye konuştu.

Hamaney Amerika’nın çekildiği nükleer anlaşmadan imzalarını çekmeyen Avrupalı ülkelere de güven olmayacağını söyledi.

İran ABD’ye karşı 'Kahrolsun Amerika' sloganını sıkça kullansa da ABD ile siyasi, ticari ilişkilerini daima sıcak tutacak bir siyaset izledi. İran, dış siyasetini Amerika güdümünde yürütürken, yöneticiler de ABD’liler ile birçok kere bir araya geldi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry

İran Dini Lideri, “Amerikalılara olduğu gibi Avrupalılara da güvenmemenizi tavsiye ederim. Onlarla iletişimde olmayın demiyoruz kastettiğimiz güven meselesi.” dedi.

Avrupa Birliği son dönemde İran’ın balistik füze programına yönelik eleştirilerini arttırmıştı.

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak başlayan eylemlere işaret eden Hamaney, "Paris sokaklarındaki göstericilere saldırıyorlar. Bazılarını kör ediyorlar. Sonra küstah bir şekilde insan haklarından söz ediyorlar. Ne bugün ne geçmişte ne de tarihlerinde insan haklarını tanımadılar. Bunlara güvenilmez, saygı da duyulmaz" ifadelerini kullandı.