Güvenlik Soruşturması Teklifi TBMM’yi Karıştırdı
02 Nisan 2021

Güvenlik Soruşturması Teklifi TBMM’yi Karıştırdı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

TBMM’de muhalefet partilerinin oylarıyla reddedilen ‘güvenlik soruşturması teklifi’, AK Parti’nin itirazıyla yeniden gündeme alındı. Muhalefet, bunun hukuksuz olduğunu ve iç tüzük ihlali yaşandığını ifade ederek AYM’ye gideceğini duyurdu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda muhalefet partilerinin oylarıyla "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi" reddedilmişti.

Türkiye’de sadece devletin güvenliği ve üst kadro kamu görevliler için öngörülen güvenlik soruşturması, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tüm kamu personeline uygulanacak şekilde genişletilmişti. Anayasa Mahkemesi ise Temmuz 2019'da düzenlemeyi iptal etti. Bu uygulama ile işe girişlerde usulsüzlük yapıldığı ve mağduriyetler yaşandığı kamuoyunun gündemine gelmişti. Ayrıca işe girişlerde yapılan mülakatlarda da adam kayırıldığı medyaya yansımıştı.

Teklif muhalefet oylarıyla gece yarısı yapılan oylamada reddedilince, mecliste Cumhur-Millet İttifakı milletvekilleri arasındaki tartışma gün boyu sürdü. Hükümet teklifin yeniden oylanması için TBMM Başkanlık Divanı’nın toplantıya çağrılması için TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u göreve çağırdı.

Muhalefet sözcüleri, teklifin reddedildiğini ve tüzüğe göre bir yıl süreyle aynı konuda teklif verilemeyeceği hususunda ısrar etmesine karşın TBMM Başkanlık Divanı’nın iktidarın talebi üzerine toplantıya çağrılması mecliste protestolara neden oldu. CHP, İyi Parti ve HDP’nin grup başkanvekilleri açıklamalar yaparak, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u protesto etti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Başkanlık Divanı’nı toplantıya çağıran Şentop’u eleştirirken, "Meclis Başkanı da, Cumhur İttifakının arzuhalcisi haline dönmüş durumda" ifadelerini kullandı. Şentop da, "seviyeyi düşürmek istemeyeceğini" söyledi ve "Pişman ederim" çıkışında bulundu. Özel, "Başkanlık divanındaki çoğunluk kullanılarak darbe yapılmaktadır. 10 gün içinde eylemli iç tüzük ihlalinden Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz" dedi.

Sonrasında ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi’nin oylamasının yenilenmesine ilişkin TBMM Başkanlığı tezkeresi oylandı.

AK Parti ve MHP'lilerin gece katılmadıkları oylamaya bu kez tam kadro katıldı. Yapılan oylamada, teklifin oylamasının yeniden yapılması kabul edildi. Sonrasında da teklifin maddelerine geçilmesi oylanarak, AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. Teklifin görüşmelerine gelecek hafta devam edileceği duyuruldu.

Anayasa Mahkemesi, "özel yaşam hakkı ile temel hak ve özgürlükler ihlal ediliyor" gerekçesiyle uygulamayı iptal etmiş olsa da, AK Parti kamuda çalışacaklar için öngördüğü güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ilişkin yasa teklifi yeniden meclis gündeminde.

AK Parti’de yapılan bir yıllık değerlendirmeler sonrasında düzenlemede rötuşlar yapılmıştı. Yetkililer meclisteki tartışmalar ışığında teklifte güvenlik soruşturmasına eşin anne ve babasının dahil edilmemesi için değişiklik yapılabileceğini söylüyor.