Guterres: “Taraflar Anayasa Komitesi Kurma Konusunda Anlaşmaya Vardı”
20 Eylül 2019

Guterres: “Taraflar Anayasa Komitesi Kurma Konusunda Anlaşmaya Vardı”

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün yaptığı açıklamada Suriyeli tarafların yeni bir anayasa hazırlamak için bir komite oluşturma konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Bu, uluslararası komite tarafından, sekiz yıldan fazla süredir devam eden çatışmalarda sona gelindiğine yönelik siyasi süreç için kilit bir giriş noktası olarak değerlendirildi.

Guterres, BM’nin New York’taki ofisinde yaptığı basın açıklamasında, “Tüm taraflar, komitenin oluşturulması konusunda fikir birliğine vardı. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, taraflarla görüşerek özel alanlar hakkındaki son dokunuşlarda bulunuyor” dedi.

BM Genel Sekreteri, bunun söz konusu trajik çatışmaya siyasi bir çözüm bulunması için şartların sağlanması açısından çok önemli bir adım olmasını umduğunu söyledi.

Suriye basınında rejime yakın yayın organlarında yer alan haberlere göre Pedersen, önümüzdeki Pazar günü Şam’a gidecek. Pazartesi günü ise Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim ile bir araya gelmesi bekleniyor. Pedersen’in komitedeki isimlerin tam olarak belirlenmesi ve dağıtımının yapılmasının ardından, Anayasa Komitesi çalışma usul ve mekanizmalarını ele alması planlanıyor.

BM son birkaç aydır, 150 üyeyi içine alması beklenen bu komitenin oluşturulması için çalışıyor. 50 kişinin rejim, 50 kişinin de muhaliflerden seçilmesi planlanırken, diğer 50 kişinin ise Pedersen tarafından uzmanlar ve sivil toplum temsilcileri arasından seçilmesi bekleniyor.

Şam ve BM arasında anlaşmazlıklara neden olan üçüncü listedeki isimler konusunda henüz fikir birliğine varılmadı. Ancak diplomatlar, iki taraf arasındaki anlaşmazlığın yaz döneminde azaltıldığını ifade ederek, listede yalnızca bir isim ile ilgili anlaşmazlık yaşandığını söyledi.

Muhalefet, Suriye için yeni bir anayasa talep ediyor. Rejim ise mevcut anayasayı tartışma ve üzerinde değişiklik yapmayı reddediyor.

Geçtiğimiz Ocak ayında göreve başlayan BM Temsilcisi ülkede sekiz yıldan uzun süredir devam eden savaşın ardından barış sürecini yeniden canlandırabilmeyi umut ediyor.