Fransa’da “Liberal Camii” Provokasyonu!
11 Şubat 2019

Fransa’da “Liberal Camii” Provokasyonu!

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Fransa'nın başkenti Paris'te bir grup liberal kendi belirledikleri kurallara uygun cami açılması için girişimlere başladı. Kadın ve erkeklerin birlikte kullanabileceği, her ikisinin de imamlık yapabileceği "liberal cami" hazırlıkları Müslümanlar tarafından büyük tepki ile karşılandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen yıl "Fransa İslamı" planını devreye sokacağını açıklamıştı. Buna göre ülkedeki Müslüman kurumlar, laik sisteme göre yeniden yapılandırılacak.

Bu doğrultuda ilk adımlar gelmeye başladı.

2 Müslüman entelektüelin öncülüğünde hayata geçirilecek 'liberal cami' projesi için, Paris'te uygun cami arayışlarının başladığı kaydediliyor.

Fransa ve Avrupa’nın diğer başkentlerinde açılan bu sözde camilere Müslümanlardan ve STK’lardan sert tepkiler geldi.

Yapılan açıklamalarda; “Hiç kimse fikir ve din özgürlüğü adına İslam dininin sabitlerini değiştiremez. Böylesi düşüncelerin İslam’la alakası yoktur. Avrupa’da yeni bir din anlayışına liberalizm deniyorsa bu dinin adı liberalizmdir, İslam değildir. Yüz yıllardır İslam’ın uygulamaları, helalleri ve haramları bellidir. Batılılar kendilerine göre bir din uydurmuşlardır. Bunun Kur’an ve Sünnetle, İslami esaslarla bir ilgisi yoktur.” ifadelerine yer verildi.

Kadınlar ve Erkekler Aynı Camide Namaz Kılacak

Fransa'da bir ilke imza atacak olan proje, kadınlar ve erkeklerin aynı safta namaz kılma, kadınlara vaaz etme ve imam olmayı sağlayacak bir cami anlayışı oluşturmak amacıyla başlatıldı.

Projenin öncülerinden Kahina Bahloul, Müslümanlar için kutsal ibadet mekânları olan camilerde, dini ritüellerde kadınların dışlanıyor olduğunu iddia etti.

Fransız Le Monde gazetesine konuşan Bahloul, dışlanan kadınlardan birinin de kendisi olduğunu belirterek, çok sayıda kadının camideki ruhsal deneyimi yaşamaktan alıkonulduğunu ifade etti. Katolik bir baba ve Yahudi bir annenin kızı olan Kahina Bahloul, ilahiyat bölümünde doktora yapıyor.

Projeyi yöneten diğer isim Faker Korchane de herkesin yerini bulabileceği kutsal mekânlar oluşturmak gerektiğini düşünüyor.

Mevcut dini atmosferden hoşnut olmadığını dile getiren iki entelektüelin öncülüğünde hayata geçirilecek 'liberal cami' projesi için Paris'te uygun cami arayışları sürüyor. Yeni projeyle kurulacak camiyi 'liberal' olarak tanımlayan da yine bu projenin öncüleri.

Dünyanın En “Liberal Camisi” Berlin’de

Almanya'nın başkenti Berlin'de 2017’de açılan bir diğer “liberal camii” İbn Rüşd Goethe Camisi. Türkiye doğumlu kadın hakları aktivisti ve avukat Seyran Ateş öncülüğünde kurulan sözde camiye burka ve peçe takan kadınlar alınmıyor. Camide imamlık yapan Seyran Ateş, “burası kadın, erkek, Sünni, Şii, heteroseksüel ve eşcinsel herkesin yan yana dua edebileceği bir yer” dedi.

Norveç’in başkenti Oslo’da açılan “feminist” camiye Masjid Al-Nisa yani ‘Kadın Camisi’ adı verildi. Camide kadın imamların yer aldığı belirtildi.

Danimarka’da da 2015 yılında Sherin Khankan, kadın imamların çalıştığı bir cami açmıştı.