Katil Esed Pazar Yerini Vurdu: 11 Ölü
03 Aralık 2019

Katil Esed Pazar Yerini Vurdu: 11 Ölü

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

İdlib’in Maaret el-Numan ilçesinde Rusya’nın desteklediği Esed güçleri tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında 11 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi de yaralandı.

İdlib, geçtiğimiz Cumartesi gününden bu yana rejim güçleri ve muhalif gruplar arasında Ağustos’ta ateşkes anlaşmasına varılmasından bu yana yaşanan en şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İdlib’in güneydoğusundaki birkaç cephede 48 saattir devam eden çatışmalarda rejim güçlerinden 51, muhalif gruplardan ise 45 unsurun öldüğünü duyurdu.

Rusya tarafından desteklenen Suriye rejimi, Nisan ayı sonunda İdlib'in güney kırsalı ve Hama kırsalında bir askeri operasyon başlatarak çeşitli bölgelerin kontrolünü ele geçirmişti.

SOHR, söz konusu saldırı nedeniyle dört ay içinde yaklaşık bin sivilin hayatını kaybettiğini duyururken Birleşmiş Milletler, 400 binden fazla insanın özellikle Türkiye sınırına yakın daha güvenli bölgelere göç ettiğini açıklamıştı.

Rusya ‘Hastane ve Okul’ Bombaladı

Esed, 2011'de başlayan devrimden sekiz yıl sonra Ekim ayında bölgeye yaptığı ilk ziyaretinde, İdlib'deki çatışmayı ‘Suriye'deki tüm kaosu sonlandırmanın anahtarı’ olarak nitelendirmişti.

Muhaliflerin 2015 yılında İdlib’i kontrol altına almasından bu yana Rusya ve Esed güçleri, bölgede halkın yoğun olarak bulunduğu hastane, sağlık ocağı, okul, pazar yeri ve alışveriş yerlerine yönelik hava ve kara saldırıları gerçekleştiriyor.