Esed İdlib’e ’Beyaz Fosfor’ İle Saldırdı
13 Mart 2019

Esed İdlib’e ’Beyaz Fosfor’ İle Saldırdı

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Esed rejimi güçleri, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ne silah olarak kullanımı yasak olan "beyaz fosfor" bombasıyla saldırdı.

Düzenlenen saldırı birçok noktadan görüntülendi. Yerel kaynaklar saldırıda sivil yerleşim alanlarının hedef alındığını duyurdu.

Türkiye Katliama Sessiz

Astana anlaşması gereği “Gerginliği azaltma bölgelerinden” biri olan İdlib’e yönelik bir saldırı yapılmaması gerekirken, Rusya öncülüğünde rejim saldırılarını sürdürüyor. Astana üçlüsü “Rusya, Türkiye, İran” arasında yapılan anlaşmanın garantör ülkelerinden biri olan Türkiye, yapılan bu vahşi saldırılara karşı ses çıkarmıyor.

İdlib Sivil Savunma Müdürü Mustafa Hac Yusuf yaptığı açıklamada, Hama ilinin Ebu Dali köyünde konuşlu rejim güçleri İdlib'in güneyindeki Temaniye beldesine beyaz fosforla saldırdığını söyledi.

Yusuf, "Saldırı iki defa yapıldı. Her ikisinde de beyaz fosfor yüklü 40'ar bomba atıldı. Henüz ölü ya da yaralı bilgisi alamadık." diye konuştu.

Soluma yolu ile vücuda alındığında zehirleyen fosfor, daha çok yüksek yanma reaksiyonuyla nefes darlığına yol açarak beyin ile akciğerlerde ağır hasara ve ölüme sebep oluyor.

Beyaz fosforun, silah olarak kullanımı uluslararası savaş hukukunca yasak. Esed rejimi, beyaz fosfor bombasını en son Mart 2018'de Doğu Guta'da kullanmıştı.

Öte yandan rejim güçleri, İdlib'in güneyindeki Latamne, Kefer Zita ve Morik ilçelerine de topçu saldırısı düzenledi.