Esed Hariç Herkesle Savaşıyorlar
29 Eylül 2020

Esed Hariç Herkesle Savaşıyorlar

Mepanews

Köklü Değişim Medya

Suriye Milli Ordusu (SMO) Komutanlarından General Ziyad Haci Ubeyd, Azerbaycan’a savaşçı gönderdiklerini açıkladı. Esed rejimi ile savaşmayı bırakıp, zamanla kiralık bir orduya dönüşen eski adıyla ÖSO, Libya’dan sonra Azerbaycan’a da savaşçı gönderdiğini ve savaşmayı bir iş haline getirdiklerini itiraf etti. ABD'nin de destek verdiği eğit-donat projesiyle birlikte Suriye devrimi için savaşan gruplar yoldan çıkarılmıştı.

Suriye'de Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) oluşumu komutanlarından General Ziyad Haci Ubeyd, SMO’ya bağlı savaşçıların Azerbaycan’a savaşmak için gittiğini açıkladı. Esed dışında savaştıkları diğer cephelerde maddi olarak desteklenen SMO, Suriye’de Müslüman halkın başlattığı devrimin akamete uğratılmasında büyük rol oynadı. Esed rejimi ile savaşmayı bırakıp kuzeye çekilen SMO, şehirler tek tek Rusya, İran ve Esed rejiminin eline geçerken ya izledi ya da Türkiye’nin başlattığı operasyonlarda kullanıldı. Bu operasyonların hiçbiri de Esed’e karşı yapılmamıştı.

Rudaw'ın haberine göre, Ziyad Haci Ubeyd, “Savaşçılar kötü ekonomik koşullar nedeniyle ailelerinin geçimini sağlamak için Azerbaycan’da çatışmaya gitmek zorunda. Afrin, Resulayn ve diğer bölgelerde ekonomik durum çok kötü ve ailelerini geçindiremiyorlar” diyerek asıl işlerinin savaşarak geçim sağlayan bir kiralık ordu olarak görev yapmak olduğunu beyan etmiş oldu.

Türkiye’nin 70 binden fazla savaşçıya ekonomik destek sağladığını söyleyen Ubeyd, "Türkiye’nin ulusal çıkarları ve güvenliği için her yerde savaşmaya hazırız. Biz de amaçlarımızı gerçekleştirmek için çıkarlarımızı savunuyoruz” diyerek yardım alan emir alır sözünü teyit etmiş oldu.

SMO komutanı, “Savaşçılar Türkiye ile ortak çıkarlar ve geçimlerini sağlamak için farklı yerlere savaşmaya gidiyor. Türkiye’nin bize sağladığı desteklere karşı borcumuzu ödememiz gerekiyor” itirafında da bulundu.

SMO savaşçılarının savaşmak için Libya’ya gittiğini kaydeden Ubeyd, talep olması halinde Azerbaycan ya da neresi olursa olsun Türk ordusu ile birlikte savaşmaya gitmeye hazır olduklarını ifade etti.

Ubeyd, dünya devletlerinin çıkarları için çabaladığını ve SMO’nun da bu çerçevede hareket ettiğini vurgulayarak asıl hedefini açıklamış oldu.