Erdoğan Anayasa Ve Siyasi Süreç İçin Tedirgin
14 Mayıs 2019

Erdoğan Anayasa Ve Siyasi Süreç İçin Tedirgin

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede Rusya’nın katliamlarına değinmeyen Erdoğan, İdlib’deki saldırılar için yalnız Esed rejimini suçlayarak Anayasa Komitesinin ihdası ve siyasi sürecin akamete uğratılma riskini hatırlattı.

Erdoğan-Putin görüşmesinde, ikili ilişkiler ve İdlib'deki son gelişmeler ele alındı, iki lider Soçi Mutabakatı'na bağlılıklarını açıkladılar.

Görüşmenin detaylarını Twitter hesabından paylaşan Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, görüşmeyi kamuoyuna duyurdu.

İkili ilişkilerin yanı sıra İdlib'de yaşanan son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Erdoğan, rejimin son iki haftadır İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne yönelik ateşkes ihlallerinin endişe verici boyutlara ulaştığını, sivillerin yanı sıra okul ve hastanelerin hedef alınıp tahrip edilmesinin terörle mücadeleyle izahının mümkün olmadığını belirtti.

Rejimin amacının İdlib'de Türk-Rus işbirliğini sabote etmek ve Astana ruhunu zedelemek olduğuna işaret eden ‪Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'de gerilimin tırmanmasının Anayasa Komitesi'nin ihdası ve siyasi sürecin akamete uğratılması riskini de beraberinde getirdiğini hatırlattı.

Her iki liderin Soçi Mutabakatı'na olan bağlılıklarını teyit ettiği görüşmede, Erdoğan, bugüne kadar Soçi Muhtırası'nın uygulanmasında önemli mesafe kat edildiğini, buna mukabil yaşanan saldırıların ortak hedeflere zarar verebileceğini dile getirdi.

Muhalefetin tekrar harekete geçerek Esed rejimine karşı mücadeleye girişmesi, ABD öncülüğünde yürütülen siyasi geçiş sürecinin akamete uğrama riskini artırıyor. Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Pentagon ‘da Müsteşar Yardımcısı olan Andrew Exum, 2015 yılında Esed rejimi düşmesin diye ABD’nin Rusya ile işbirliği yaptığını deşifre etmişti. Rusya, Washington’ın planları doğrultusnda “Astana Üçlüsü” içinde yer alıp Türkiye ve İran ile birlikte hareket ederek Esed rejimini ayakta tutmak için Suriye halkına savaş açmıştı.

Müsteşar Exum ayrıca Esed’i “İsrail”in güvenliği için desteklediklerini söyleyerek sahada Esed rejimini ayakta tutmak için çabalayanların nasıl bir ihanet içinde bulunduğunu da aşikar etmiş oldu.