Doğu Asya, Yeniden Koronavirüs Etkisi Altında!
06 Nisan 2020

Doğu Asya, Yeniden Koronavirüs Etkisi Altında!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Ülkelere yurtdışından gelen insanlarla beraber, yeni tip koronavirüs salgını Doğu Asya’yı yeniden etkisi altına aldı.

Singapur’da birkaç yabancıda koronavirüs teşhis edilmesinin ardından, genel bir izolasyonla ülkedeki alarm seviyesi yükseltildi. Çoğu işyeri, okul ve toplanma mekânları bir ay süreyle kapatıldı.

Japonya’nın başkenti Tokyo Valisi Yuriko Koike, koronavirüs vakalarının hızla artmasıyla şehrin hala ‘çok ciddi’ bir durumla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Günlük vaka sayısında ciddi bir artışın kaydedildiği Endonezya’da, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı Güney Kore’dekini geçmiş durumda.

Asya’da yeni bir salgın dalgası korkusu hüküm sürerken, Avrupa ise salgından en çok zarar gören kıta olmaya devam ediyor. Zirâ koronavirüs salgını, İtalya’da toplamda 14 bin 681 kişinin, İspanya’da ise 11 bin 198 kişinin ölümüne neden oldu.

Salgının yakın zamanda Avrupa’da zirveye ulaşacağı söylenirken gözler ise ‘salgının yeni odak noktası’ lakabını almaya çok yakın olan ABD’de. New York Valisi Andrew Cuomo, eyalette ülkenin en yüksek bilançosunun kaydedilmesinin ardından ABD’deki diğer eyaletlere yardım çağrısında bulundu. Cuomo, yatak ve solunum cihazı eksikliğinin daha fazla can kaybına yol açacağı konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün, salgın devam ederken hala çatışmaların yaşandığı ülkelere seslenerek “en kötüsünün henüz gelmediğini” vurguladı. Gazetecilere video konferans yoluyla açıklamalarda bulunan Guterres, “10 gün önce bu ülkelere diplomatik tarafın güçlendirilmesi, hayat kurtarıcı yardımların sağlanması ve Kovid-19 salgını ihtimali karşısında savunmasız olan yerlerde umudun canlandırılması” hedefiyle ateşkes çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

BM Genel Sekreteri ayrıca, “Bu dünyada yalnızca Kovid-19’a karşı savaşılmalı” ifadelerinde bulundu.