Dışişleri "Erdoğan Karikatürü" Sonrası Harekete Geçti
29 Ekim 2020

Dışişleri "Erdoğan Karikatürü" Sonrası Harekete Geçti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, Charlie Hebdo dergisindeki karikatürle ilgili Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak uyarı ve kınama mesajı verildi. Macron, Türkiye’ye tepki olarak Fransa büyükelçisini geri çağırdığı için mesaj maslahatgüzara verildi. Bilindiği üzere Türkiye'nin Paris büyükelçisi halen geri çağrılmadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçinin çağrılıp çağrılmayacağı ile ilgili soruyu "Şu anda geri çağrılacak bir durum yok” diye yanıtlamıştı.

Daha önceki Rasulullah (s.a.v.)’e yönelik hakaret içeren karikatürlere ciddi tepki göstermeyen Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karikatürünün yayımlanması sonrasında harekete geçmiş oldu. Charlie Hebdo, daha önce Raulullah (s.a.v.)'e hakaret içeren karikatürler yayımlamış ve Paris'teki merkezi basılarak 12 çalışanı öldürülmüştü. AK Parti Hükümeti adına Ahmet Davutoğlu, karikatüristlerin cenaze törenine katılarak taziye vermiş, Paris sokaklarında düzenlenen yürüyüş de yer almıştı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede Fransız Maslahatgüzara, "kişi haklarına ve dini inançlara yapılan bu alçak saldırının, basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği, Fransız makamlarının, ifade özgürlüğü sınırlarını aşan bu çizimler konusunda gerekli siyasi ve hukuki adımları atmasının beklendiği" vurgulandı.

Öte yandan, Fransa'da bazı Ermeni çevrelerin birkaç gündür Türk vatandaşlarını hedef alan şiddet eylemlerine dikkat çekilerek, son dönemde vatandaşlara ve Müslümanlara yönelik saldırılar ve ayrımcı tutumlarla ilgili Fransız makamlarının başta güvenlik olmak üzere her alanda gerekli tedbirleri alması talebi Maslahatgüzar'a iletildi.

Karikatürler İçin Soruşturma Başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik yayın dolayısıyla Fransız dergisi Charlie Hebdo'nun yetkilileri hakkında resen soruşturma başlatmıştı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "Charlie Hebdo isimli derginin yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu 12, 13 ve 299'uncu maddeleri gereğince Cumhurbaşkanına hakaret suçundan resen soruşturma başlatılmıştır" ifadelerine yer verilmişti.

Karikatür dergisi Charlie Hebdo, çarşamba günü yayınladığı sayısının kapağında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldı. Söz konusu yayın Türkiye'de sert eleştirilere neden oldu.

Fransa'da 16 Ekim'de Rasulullah (s.a.v.)’in karikatürlerini derste öğrencilerine gösteren bir öğretmenin başının kesilerek öldürülmesi üzerine, Macron'un açıklamaları ve karikatürlerin binaların duvarlarına yansıtılması, İslam dünyasında tepki toplamış ve geniş katılımlı protestolar düzenlenmişti.

Söz konusu karikatürler ilk kez Fransız paçavrası Charlie Hebdo tarafından yayınlanmıştı.