Darbeci Sisi’nin Ziyareti Öncesi Dışişleri Bakanı Semih Şukri Türkiye'de
20 Nisan 2024

Darbeci Sisi’nin Ziyareti Öncesi Dışişleri Bakanı Semih Şukri Türkiye'de

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri ile İstanbul'da bir araya geldi.

İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyip, iş birliği mesajları verdi. Hakan Fidan, Ortadoğu’daki gerginliğin asıl nedeninin ‘İsrail’in Filistin topraklarını işgal etmesi ve Batının bu işgale göz yumması olduğunu söyledi. Semih Şukri ise çatışmaların bölgesel gerginliğin yayılmasına neden olabileceğinin altını çizdi ve Muhammed Mursi’yi askeri darbe düzenleyen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin Türkiye’yi ziyaret edeceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından birlikte basın açıklamasını düzenledi.

Bakanlar, ticaret ve ekonomi alanlarında iş birliği ve Mısır'daki 3 milyar dolar değerindeki yatırımları görüştü. Bakan Fidan, Türkiye ve Mısır arasındaki ticaret hacminin 8 milyar dolar değerinde olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti sırasında ortaya konan 15 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için limanlar arasında seferlerin tekrar başlatılacağı ifade edildi.

Görüşmede Gazze Ele Alındı

Mısır'la Türkiye arasındaki ikili ilişkilere ek olarak bakanlar, Gazze başta olmak üzere bölgesel sorunlar da ele aldı. Bakanlar arasında Gazze'de durumun ciddiyeti ve atılması gereken adımlar görüşüldü. Bakan Fidan, "Gazze'de yapılması gerekenlerin altını çizdik" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Mısır arasında önemli iş birliği alanı olan Libya, Sudan, Somali ve Etiyopya’daki sorunlar da masaya yatırıldı.

Libya'nın bütünlüğüne ve Sudan'daki iç savaşın bölgesel etkilerine nasıl katkı sağlanabileceği görüşülerek ileriye dönük çözüm planları tartışıldı.

Bakan Fidan, "Mısır ve Türkiye'nin iş birliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır" ifadelerini kullanarak iki ülkenin coğrafyamızda da işbirliğini sürdüreceğini beyan etti.

"Savaşın Yayılma İhtimali Var"

Konuk bakan Semih Şükri ise, Filistin devletinin kurulma hakkı olduğunun altını çizdi, sorunun çözülmemesi halinde Orta Doğu'daki krizlerin bitmeyeceğini dile getirdi

“İsrail” kısıtlamaları nedeniyle Refah sınırından Gazze Şeridi'ne yardımların gönderilemediğini kaydeden Mısır Dışişleri Bakanı, Gazze'de acil bir ateşkes olması gerektiğini söyledi. Yardımların ulaştırılması konusunda acilen yeni gelişmeler kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.

‘İsrail'in ise işgalci devlet olarak Gazze'deki sivillere yardım ulaştırmak konusunda harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

Bakan Şükri, İran-‘İsrail’ geriliminin uluslararası toplumun dikkatini Gazze'deki trajik koşullardan uzaklaştırdığının altını çizdi.

Şükri ayrıca, çatışmaların bölgesel gerginliğin yayılmasına neden olabileceğini ifade etti.

Fidan: “Ortadoğu Krizinin Nedeni ‘İsrail’ İşgali”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise, Ortadoğu'daki gerginliğin asıl nedeninin ‘İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesi ve Batının bu işgale göz yumması olduğunu söyledi.

Fidan: “Önceliğimiz İki Devletli Çözümü Hayata Geçirmek”

Fidan, "Önceliğimiz ‘İsrail’ işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm formülünün hayata geçmesi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde dün Yemen'den yapılan saldırılar, bugün İran- ‘İsrail’ gerilimi yarın başka bir savaş türü öbürgün başka bir iç karışıklık bunların hepsi olmaya devam edecektir. Biz Türkiye olarak, Mısır gibi diğer dost ülkelerle beraber baştan beri hep aynı şeyi söyledik. Eğer bu kriz hak ettiği biçimde çözülmezse Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu türden krizler bölgemizde artarak devam edecektir" dedi.

Gazze'deki direnişi vurgulayan Bakan Fidan "Bu artık ezilenlerle ezenlerin savaşı olmaya başladı. Devletimiz Gazze ile ilgili çabadan bir saniye bile vazgeçmedi" dedi.

Krizin "küresel fay hatlarını" tetiklediğini belirten Bakan Fidan, tüm dünyanın Gazze'de yaşananlardan etkilendiğini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgedeki iki yakın müttefiki Türkiye ve Mısır, Rusya ve Çin’e odaklanan Washington’ın Ortadoğu’da sükunet siyaseti kapsamında “normalleşme” adımları atmıştı. Yıllar sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katil ve darbeci olarak nitelediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile el sıkışmıştı.

İki devlet işgal edilmiş Filistin topraklarındaki işgale meşruiyet kazandırmayı amaçlayan Washington’ın “İki Devletli Çözüm” planının uygulamak için yoğun çaba sarf ediyor.

Katliamlardan başladığından bu yana “İsrail” ile siyasi ve ticari ilişkilerini kesmeyen Ankara ve Kahire, Gazze için somut bir adım atmış değil. Bölgenin iki güçlü devleti Mısır ve Türkiye, Gazze’nin dünyaya açılan Mısır sınırındaki kapısı Refah’tan “İsrail” izin vermediği sürece gıda ve su dahi sokamıyorlar. Açlık ve temiz su sıkıntısının yaşandığı Gazze’de çocuklar yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybediyor.