Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bugün Irak’ta Yeni Anlaşmalar İmzalayacak
22 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bugün Irak’ta Yeni Anlaşmalar İmzalayacak

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan , 12 sonra günübirlik ziyaret kapsamında bugün Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek ve iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak.

Daha önce Hakan Fidan ve heyetlerin ön görüşmeleri ile altyapısı oluşturulan anlaşmaların imzalanmasında Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın eşlik ediyor.

Erdoğan’ın Bağdat'ın ardından yarı özerk Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’i de ziyaret edeceği ileri sürülüyor.

Anlaşmalarda enerji ve terörle mücadele öne çıksa da asıl hedefin Çin’in İpekyolu projesine alternatif olarak ABD Başkanı Joe Biden tarafından ortaya atılan “Kalkınma Yolu Projesi” olduğu düşünülüyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın 14 Mart’ta Irak'ın başkenti Bağdat'ta Güvenlik Zirvesi'ne katılmış ve bu toplantının hedefine yönelik yapılan açıklamada terörle mücadele öne çıkarılmıştı. Projenin faaliyete geçebilmesi için güzergah üzerinde emniyet sorunu oluşturan engeller kaldırılmak isteniyor. Bu kapsamda Bağdat’taki görüşmede Irak hükümeti PKK’yı terör örgütü olarak tanımlamıştı.

Fidan ve Kalın 7-8 Mart’ta ABD ziyaret etmiş ve her iki isim de ABD’li mevkidaşlarıyla bir araya gelmişti. Daha sonra Türkiye’ye dönen ikili Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bir görüşme yapmıştı. Ardından üçlü olarak Bağdat’a ziyaret düzenlemişlerdi.

Bugünkü toplantıda su tedariki, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye bir yıldan uzun süredir durdurulan petrol ve doğalgaz ihracatı, terörle mücadele gibi konuların da yer aldığı ajanslar tarafından servis ediliyor.

Irak Hükümeti: “Önemli Bir Başlangıç”

Irak hükümet sözcüsü Bassem El Avvadi yaptığı açıklamada Erdoğan'ın ziyaretinin, "Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli bir başlangıç noktası" olacağını ve diğer konuların yanı sıra "güvenlik sorunlarına ortak yaklaşım" ve "su dosyasına ilişkin stratejik bir anlaşma" imzalanmasını içereceğini ifade etti.

"Gelir Geçer Bir Ziyaret Değil"

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Erdoğan'ın ziyaretinin 'gelir geçer türden bir ziyaret' olmayacağını belirterek, "İki ülke arasında ilk defa meseleleri ertelemek yerine bunlara ilişkin çözüm iradesi mevcut" ifadeleriyle görüşmenin detayına dair ipucu vermişti.

Görüşme kısa süre önce ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass'ın Ankara'yı ziyaretinden sonra gerçekleşmesi dikkat çekiyor.