Cuma Alışverişinde Kapitalizmin Kalesi Bankalar Kazandı
03 Aralık 2019

Cuma Alışverişinde Kapitalizmin Kalesi Bankalar Kazandı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Kapitalizmin uydurduğu “Efsane Cuma” alışverişinde rekor kırıldı. Hastalıklarını tatbik edilen her coğrafyaya bulaştıran kapitalizm, Türkiye’de de hedefine ulaştı. Kredi kartlarıyla borçlandırılan insanlar faiz belasıyla köleleştirilirken, bankalar ise kâr rekoru kırmaya devam ediyor.

Bankalararası Kart Merkezi, “Efsane Cuma” adıyla lanse edilerek tuzağa düşürülenlerin yaptığı alışverişlere dair verileri açıkladı. Bu yıl 29 Kasım Cuma günü gerçekleştirilen alışveriş çılgınlığında 4,7 milyar TL kartlı ödeme gerçekleşirken internetten kartlı ödemeler ise 1,4 milyar TL ile rekor kırdı.

BKM'nin açıkladığı verilere göre, 29 Kasım Cuma günü 4,7 milyar TL kartlı ödeme gerçekleşti. Bu rakam 2018 yılının aynı gününe denk gelen cuma günüyle karşılaştırıldığında kartlı ödemelerde yüzde 36 artış görülürken; bu önemli artış, Türkiye'nin faize ve borca daha çok batırıldığını ve insanların bankalara köle edildiğini ortaya koydu.

130 Bin Kart İlk Kez O Gün İnternette Kullanıldı

29 Kasım Cuma günü indirimlerin etkisiyle bir günde 2,6 milyon farklı kart internetten ödemelerde kullanıldı ve bir günde en fazla kartla internetten ödeme rekoru kırıldı. Bu günde kullanılan kartların yüzde 5'i yani 130 bin farklı kartın ise ilk defa internetten ödemelerde kullanılması, indirimlerle tuzağa düşürülen kart kullanıcılarının internet kanalını tercih ettiğine işaret etti.