“Korona ‘Büyük Buhran’dan Sonraki En Büyük Kriz”
23 Mart 2020

“Korona ‘Büyük Buhran’dan Sonraki En Büyük Kriz”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Korona krizinin Amerika’da 1929’da başlayan ve dünyaya yayılan, Kapitalizm'in 'büyük buhran'ı olarak nitelenen ekonomik bunalımdan sonraki en büyük kriz olduğunu söyledi.

Blaiso, Amerikan ordusuna da sağlık sisteminin çökmesini engellemek adına yardım çağrısı yaptı.

New York Belediye Başkanı, 10 gün içinde daha fazla solunum cihazı alamamaları durumunda ölmemesi gereken insanların öleceğini söyledi.

Büyük Buhran’dan Sonraki En Büyük Kriz

New York’ta korona vakası 10 bini aşmış durumda. Vaka sayısı ülkede her geçen gün artarken, hayatını kaybedenlerin sayısı da yükseliyor.

Blasio, “Bu, büyük buhran sonrası ülkede en büyük kriz olacak” ifadesini kullandı. Belediye Başkanı işte bu nedenle Amerikan ordusunun tam kapasite seferber edilmesi gerektiğini söyledi.

Henüz en kötü noktaya ulaşmadık diyen New York Belediye Başkanı, federal yönetimden gerekli tıbbi teçhizatları alamadıklarını kaydetti.

ABD’lilere “Evde Kalın” Talimatı

Blasio, “Nisan Mart’tan kötü olacak korkarım; Mayıs ise Nisan’dan da kötü olacak” ifadesini kullandı.

Amerika Maliye Bakanı Steven Mnuchin, korona virüsü ile mücadele için karantina önlemlerinin 10-12 hafta, Haziran ayının ilk günlerine kadar sürebileceğini kaydetti.

ABD’lilerin 4/1’i yaklaşık 80 milyonu “evde kalın” uygulaması altında. New York, California, Illinois, Connecticut ve New Jersey eyalet genelinde “evde kalın” talimatı yayınladı.

Büyük Buhranda Neler Yaşandı

ABD’de başlayan ve uluslararası piyasalara yayılan 1929 Ekonomik krizi diğer bir adıyla “Büyük Buhran” yaşattığı ekonomik ve sosyal sonuçları itibari ile yüz yılın krizi olarak dünya tarihindeki yerini aldı. Ancak yaşanan son dönem global kriz yayılma hızı ve sonuçları bakımından 1929 ekonomik buhranı kadar etkilidir.

1929 Ekiminde New York Borsası’nın ani çöküşü insanların servetindeki azalma ile toplam tüketimi dip noktalara getirmiş ve uzun yıllar süren resesyona yol açmıştır. Borsa krizi birçok banka, ticari ve sanayi işletmelerini de yanında sürükleyerek iflasları üst düzeylere çıkarmıştır.

Derinliği, süresi ve yayılma alanı açısından dünyanın en büyük krizi 1929 krizi olurken, 2008 yılı Eylül ayında başlayan mortgage krizi de dünyanın karşılaştığı ikinci büyük kriz olarak değerlendirilirken, 2020 korona virüsü salgını sonrasında ekonomi sektöründe yaşanan büyük sarsıntı, mortgage krizinin etki alanını artık aşmış durumda.