Çin: “El Fetih ve Hamas, Uzlaşma İçin Müzakereleri Destekliyor”
30 Nisan 2024

Çin: “El Fetih ve Hamas, Uzlaşma İçin Müzakereleri Destekliyor”

Köklü Değişim Medya

Çin, “Filistin Birlik Hükümeti” için Hamas ve El Fetih’e ev sahipliği yaptığı görüşmede iki Filistinli grubun uzlaşmak için müzakereleri desteklediğini duyurdu.

Çin hükümetinin davetiyle Filistinli gruplar Hamas ve El Fetih temsilcileri Pekin'de bir araya geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien'in açıklamasında göre her iki taraf da Filistin Devleti konusunda uzlaşmanın gerçekleştirilmesi için siyasi irade ortaya koyduğunu ifade etti.

Lin, görüşmede tarafların pek çok konuda "cesaret verici ilerleme" sağladığını ve "diyalog sürecini Filistin'in birliği ve dayanışmasını en erken tarihte sağlamak için devam ettirme konusunda anlaştıklarını" beyan etti.

Hamas ve El Fetih temsilcileri, Çin'in Filistin halkına desteğini takdir ettiklerini aktararak Çinli yetkililere Filistin'in iç birliğini güçlendirme çabalarından dolayı da teşekkür etti.

Filistinli gruplar, iç anlaşmazlıkları ve bölünmeyi gidermek üzere en son şubatta Rusya'nın başkenti Moskova'da benzer formatta ulusal uzlaşma görüşmeleri yürütmüştü.

Filistin Yönetiminin Birleşmesi ABD’nin Planı

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, geçen hafta yaptığı açıklamada, Washington’ın BM’de (Birleşmiş Milletler) Filistin’in tam üyelik oylamasını veto etmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Washington onlarca yıldır bizi kandırıyor” ifadelerini kullanmıştı.

ABD yönetiminin Filistinlilerden teknokratlardan oluşan bir hükümet kurmalarını istediğini, onların da bunu yaptığını söyleyen Ebu Rudeyne, “Ancak şimdiye kadar ne ABD’nin ne de ‘İsrail'in tutumunda bir değişiklik olmadı. Hem Filistin fonları alıkonulma hem de yerleşimcilerin saldırıları devam etti” açıklamasında bulunmuştu.

BM’deki oylamanın olumsuz sonuçlanması üzerine suçladığı ABD’nin “İki Devletli Çözüm” planını savunan ve savunmaya devam eden Abbas rejimi, yönetimindeki Batı Şeria’da “İsrail”in işgal ve katliamlarına ses çıkarmazken Gazze’nin yönetiminin de elinde olması gerektiğini savunuyor.

Abbas rejimi, kısa süre önce Başbakan Muhammed Mustafa liderliğinde bir hükümet kurmuştu. ABD ve “İsrail”, Hamas’ın tamamen ortadan kaldırılması ve Abbas rejimi liderliğinde Batı Şeria ve Gazze yönetiminin birleştirilmesini istiyor.

Mahmud Abbas, önceki gün Riyad Formu’nda “‘İsrail’in güvenliği bizim görevimizdir” açıklamasıyla siyasi eksenini ortaya koymuştu.