Çekileceği Söyleniyordu: ABD Fırat’ın Doğusuna Doğru Genişliyor
04 Temmuz 2020

Çekileceği Söyleniyordu: ABD Fırat’ın Doğusuna Doğru Genişliyor

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Amerikan güçleri doğudaki Haseke kırsalındaki sınır kasabası olan El-Yarubiyah’da bulunan askeri havaalanı bölgesini de kapsayan bir askeri karakol inşa etti.

Amerikan güçleri doğudaki Haseke kırsalındaki sınır kasabası olan El-Yarubiyah’da askeri uçaklar için bir pistin de yer aldığı bir karakol inşa etti. Bu bölge, Yarubiyah’ın 8 kilometre güneyindeki Ümmü Kehf ve Sevami Hubub köyü ile Tel Ulu köyü arasında yer alıyor. ABD güçleri askeri teçhizat ve lojistik malzemeleri buraya taşıyarak, karakola giden yolları temizledi.

Bu gelişmeyle eş zamanlı olarak, Haseke’nin 30 kilometre kuzeyinde ABD güçlerinin konuşlandığı Kısrak Üssü’ne askeri teçhizat ve lojistik malzeme sevkiyatı gerçekleştirildi.

ABD'nin çekileceği söyleniyordu, oysa Fırat’ın doğusuna doğru yayılıyor. 2019 yılı Ekim ayında yapılan açıklamalarda, ABD’nin Suriye'nin kuzeyinden çekilme kararı sonrası Amerikan askerlerinin Haseke kentinden çekilerek Irak tarafına geçtikleri iddia edilmişti.

ABD, Rus Devriyesini Engelledi

Öte yandan, ABD devriyesi, Kamışlı ve El Malikiye (Derik) arasındaki otobanın üzerinde bulunan Hane Sırri mevkiinde Rus askeri devriyesinin geçişine izin vermedi. ABD askerleri, Simelka Sınır Kapısı’na ulaşmaya çalışan Rus askeri polislerin yolunu kesti. Rus güçleri olayın ardından Kamışlı’daki mevzisine geri döndü.

Rusya ve Türkiye Ortak Devriye Gerçekleştirdi

Rus askeri polisi ve Türk güvenlik güçleri dün Halep kırsalındaki Ayn el-Arab (Kobani) kentinin batısında uzanan Suriye-Türkiye sınırında ortak devriye faaliyeti gerçekleştirdi.

Halenc köyünde, TSK’ya ait askeri araçlara taş atarak bölgeye girişlerini protesto eden Kürt göstericilere, Rus askeri helikopterleri alçak uçuş yaparak göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Bölgede gerçekleştirilen 23. ortak kara devriyesine her iki taraftan dörder araç olmak üzere toplam 8 askeri zırhlı araç katıldı. Kentin batı sınırındaki Aşma köyünden hareket eden araçlar, güneydeki Carkli, Kıran, Dikmedaş, Buban ve Siftek’ten geçerek öğle vakitlerinde Tel Şair köyünde durdu. Devriye ekipleri aynı güzergâhı takip ederek Aşma köyüne geri döndü. TSK personeli ise Türkiye’deki mevzilerine döndü.