Çavuşoğlu, Suriye Anayasası İçin Çabalıyor
15 Mayıs 2019

Çavuşoğlu, Suriye Anayasası İçin Çabalıyor

NTV

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Muhalefeti Yüksek Kurulu Başkanı Nasr Hariri'yle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Suriye'nin anayasasını yazacak komite konusunda anlaşmaya yakınız." ifadelerini kullandı. Bilindiği üzere İdlib’e yönelik son günlerde saldırıların artması üzerine anayasa çalışmalarının sekteye uğramasından tedirgin olan ABD ve Türkiye, Rusya ve Esed rejimine uyarılırda bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,, mesajını sosyal medya hesabından paylaştı. Ayrıntıya girmedi ancak anayasa komitesi konusunda uzlaşma sinyali verdi. Komite, Suriye yönetimi, muhalifler ve bağımsızlardan oluşacaktı.

Rejim ve muhalifler listesi BM Suriye Özel Temsilcisi'ne sunulmuş ancak bağımsızlar listesi üzerinde bir türlü anlaşma sağlanamamıştı. Ayrıca komitenin başkanının kim olacağı, kararları nasıl alacağına dönük görüş ayrılıkları da sürüyordu.

Dışişleri Bakanı, "Anlaşmaya yakınız" diyerek, bu başlıkta sorunların aşılmakta olduğunun mesajını verdi. Çavuşoğlu, sosyal medya hesabında Suriye ordusunun İdlib bombardımanını da eleştirdi. Çavuşoğlu, "Saldırılar Soçi Muhtırası'nın açık ihlali ve Astana ruhuna aykırıdır" dedi.

Alınan kararlar gereği İdlib’e sıkıştırılan muhalefetin saldırılara maruz kalmaması için Rusya ve Türkiye arasında anlaşma yapılmış ve yeniden Esed rejiminin meşruiyet kazanması için Astana Üçlüsü yoğun bir çaba içine girmişlerdi. Anayasa görüşmelerinin bir sonuca bağlanmadan İdlib’e yapılan saldırılardan tedirgin olan Türkiye, bu saldırıları “ Soçi ruhuna aykırıdır” diyerek eleştirdi.

ABD, Cenevre’de devam etmesini planladığı siyasi geçiş süreci ve anayasa çalışmaları için yoğun çaba harcıyor. Türkiye de bu çalışmaların yürütülmesinde muhalefet tarafını masaya oturtmak ve ABD tarafından dayatılan Esed’li statükonun devamı için yoğun çaba harcıyor.

Bu bağlamda dün Rus mevkidaşı Lavrov ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İdlib’de gerginliğin azaltılmasından yana olduklarını açıklamıştı.