Batı’da Liderler Uyanan Gençliğe Karşı Kokuşmuş Kapitalizmi Savunuyor
18 Eylül 2021

Batı’da Liderler Uyanan Gençliğe Karşı Kokuşmuş Kapitalizmi Savunuyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kokuşmuşluğu ve ayıpları gün yüzüne çıkan “kapitalist demokrasi” uyanan gençliğin hedefinde yer alırken, liderler gençliğe karşı kapitalizmi savunup, köhne nizamı tadilat ile ayakta tutmaya çalışıyor. 19. yüzyılda kapitalizme yapılan sosyalizm aşısının da bir süre durumu kurtarmak ve kapitalist ideolojiyi ayakta tutmak için yapıldığı, sömürü ve bir avuç elit azınlığın çoğunluğa tahakküm etmeye devam ettiği artık gizlenemez bir hakikat olarak insanlığın karşısında tüm çirkinliği ile duruyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, İngiltere'nin Londra kentindeki Chatham House'da düzenlenen bir etkinlikte "Amerikan demokrasisinin durumu" hakkında konuştu.

Pelosi, Cuma günü yaptığı açıklamada, kapitalizmin ABD ekonomisine olabileceği kadar iyi hizmet etmediğini belirterek, sistemin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Chatham House etkinliğinde yaptığı konuşmada "Amerika'da kapitalizm bizim sistemimizdir, ekonomik sistemimizdir, ancak ekonomimize olması gerektiği kadar hizmet etmedi." dedi. "Bu yüzden yapmak istediğimiz şey bundan ayrılmak değil, onu geliştirmektir."

2018 yılı Şubat ayında, üniversite 2. sınıf öğrencisi Trevor Hill, televizyonda yayınlanan New York’taki bir belediye binası toplantısında demokratların Temsilciler Meclisi lideri olan Nancy Pelosi’ye basit bir soru sormuştu. Harvard Üniversitesince yapılan bir araştırmada yaş aralığı 18 ila 29 olan Amerikan vatandaşlarının %51’inin artık kapitalizm sistemini desteklemediğine değindikten sonra demokratların bu hızla değişen gerçeği kabullenip, kapitalist ekonomiye karşı daha belirgin bir tavır belirtip belirtmeyeceği sorulmuştu.

Pelosi ise o zaman şöyle demişti: “Özür dilerim fakat biz kapitalistiz, bu böyledir.”

Bu şekilde düşünenler sadece genç seçmenler değil. 2015 yılında yapılan bir YouGov anketine göre, Britanyalıların %64’ü kapitalizmin adaletsiz olduğuna ve eşitsizliği daha da kötü hale getirdiğine inanıyor. Birleşik Devletler’de bile rakam %55 oranına kadar ulaşmakta. Almanya’da ise %77’lik bir oranın kapitalizm hakkında şüpheleri var. Aynı zamanda, büyük kapitalist ekonomiye sahip ülkelerde yaşayan insanların dörtte üçü büyük şirketlerin yozlaşmış olduğu kanısında.