Bangladeş’te Yangın: 70 Ölü
21 Şubat 2019

Bangladeş’te Yangın: 70 Ölü

BBC

Köklü Değişim Medya

Bangladeş'in başkenti Dakka'da eski apartmanların ve kimyasal depoların bulunduğu bölgede Çarşamba akşamı çıkan yangında en az 70 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, bölgede mahsur kalanların olduğunu ve ölü sayısının artabileceğini açıkladılar.

Bangladeş halkı, sürekli yaşanan yangınlardaki can kayıplarından, önlem almayıp insan hayatını hiçe sayan Başbakan Hasina’yı sorumlu tutuyor. Kimyasal depoların yerleşim yerleri ile iç içe olması, yangınlarda ölü sayısının yükselmesine yol açmıştı.

Yangın büyük oranda söndürülse de, kimyasal maddelerin saklandığı depolarda patlamalar devam ediyor. Bu patlamalar dar sokakların yeniden alev almasına yol açtığı için, yangından kurtulanlar da henüz binalardan çıkamıyor.

Onlarca kişinin mahsur kaldığı eski binalarda, arama kurtarma çalışması da yapılamıyor.

Hastaneye kaldırılan 45 yaralıdan 4'ünün durumu ağır.

Şehrin tarihi bölgelerinden Chawkbazar'da başlayan yangının, kimyasal maddelerin patlamasının etkisiyle hızla yayıldığı ve birbirine bitişik dört binayı etkisi altına aldığı bildiriliyor.

Ali Ahmed, "Yangının başladığı yerde trafik ışıkları var. O kadar hızlı yayıldı ki insanlar kaçamadı" dedi. Trafik ışıklarının bulunduğu bölgede sokaklar çok dar, binalar aralıksız inşa edilmiş.

Polisin verdiği bilgiye göre çarşamba akşamı başlayan yangın büyük oranda kontrol altına alındı ancak 200 itfaiyecinin çalışmasına rağmen hâlâ tamamen söndürülemedi.

Bölgede yaşayanlar, patlamların olduğu binalardan birinde düğün öncesi kutlaması yapıldığını, orada mahsur kalan çok sayıda insanın yaralandığını söyledi.

2010'da Dakka'nın eski binalarından birinde çıkan benzeri bir yangında 120 kişi hayatını kaybetmişti.

Dakka'da meydana gelen en fazla ölümlü bu yangının ardından yerleşim bölgelerindeki kimyasal depolara baskınlar başlamıştı. Ancak yıllar içinde bu operasyonlar azaldı. Bangladeş halkı bu felaketlerden Başbakan Hasina’yı sorumlu tutmuş ve protesto gösterileri düzenlemişti.