Azerbaycan’dan Skandal Karar: Hoparlörle Ezan Yasaklandı!
08 Ekim 2019

Azerbaycan’dan Skandal Karar: Hoparlörle Ezan Yasaklandı!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Azerbaycan’da nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman olmasına rağmen tepki çekecek bir karara imza atıldı. Ülkede hoparlörlerle ezan okunması yasaklandı.

Azerbaycan'da demokratik-laik kesimlerden gelen şikâyetler üzerine ezanın hoparlörlerden yayınlanması yasaklandı. Başkent Bakü’de birçok kişi, son dönemde yetkililere başvurarak, yüksek sesle yayınlanan ezan nedeniyle hastaların ve çocukların rahatsız olduğunu, uyuyamadıklarını söylemişlerdi.

Tepki Çekecek Karar

Bazı verilere göre yüzde 90 üzerinde bir oranla Müslüman olan Azerbaycan'da böyle bir kararın almasının tepkilere neden olacağı belirtilirken ülkenin Diyanet İşleri Başkanlığı seviyesindeki kurumundan açıklama geldi.

Azerbaycan’ın Diyanet İşleri Başkanlığı konumundaki Kafkas Müslüman İdaresi yetkilileri, geçtiğimiz Çarşamba’dan beri yasağın yürürlükte olduğunu belirttiler. Kurumun sözcüsü Akif Agayev, "Kamuoyundan birçok şikâyet almıştık. Bu, ezanın yasaklanması anlamına gelmiyor. Sadece hoparlörü kaldırdık" dedi. Yasağın ardından müezzinler, amfi ve hoparlörlerin kullanılmadığı geçmiş dönemde olduğu gibi minarelere çıkarak çıplak sesle ezan okumaya başladılar.

Karar Cemaati Kızdırdı

Bakü’deki Sultanali Camii’nde öğle namazı kılan cemaat, yasağı protesto etti. Dini haklarının kısıtlandığını savunan cemaatten Aziz isimli bir kişi, yaptığı açıklamada, "Ezanı duymak, İslami görevimizi hatırlamak açısından önemli. Şehirde bu kadar gürültü varken, hoparlör olmadan ezanı nasıl duyacağız? Hıristiyan ülkelerde çan sesini yasaklıyorlar mı" dedi. Ülkedeki önde gelen dini cemaatler de, yasağın 'Ateist-Bolşevik' uygulamaları hatırlattığını söyledi.

İmam Yasağı Savundu

Sultanali Camii’nin imamı İbrahim Yarıyev ise, yasağın "demokrasinin bir gereği" olduğunu vurgulayıp sağduyu çağrısı yaparken, 'Biz din ve devleti ayırmış, demokratik laik bir ülkeyiz. Rahatsız edilmemek isteyenlerin haklarına saygı göstermemiz gerekir' diye konuştu.