Ayasofya Baş İmamı Mehmet Boynukalın Görevi Bıraktı
08 Nisan 2021

Ayasofya Baş İmamı Mehmet Boynukalın Görevi Bıraktı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İstanbul Sözleşmesi ve faize yönelik açıklamalarıyla gündeme gelen, AK Parti üst düzey yetkilileri tarafından eleştirilen, sol-kemalist kesim tarafından sözlü saldırıya uğrayan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi İmamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki akademik görevine geri döndü.

Alınan bilgiye göre, geçici görevlendirme ile Ayasofya-i Kebir Camii'nde imamlık vazifesini yürüten Mehmet Boynukalın, bu görevinden ayrılma talebinde bulundu.

Boynukalın'ın ayrılma talebi olumlu yanıt buldu.

Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, 24 Temmuz 2020'de yeniden cami statüsü almasının ardından Ayasofya Camii'nde imam olarak göreve atanmıştı.

Ayasofya Camii Baş İmamı Boynukalın, Bakara Suresi'nden ayetler paylaşmış, "Faizcilerle mücadele etmek İslam'ın emridir" demişti.

Boynukalın, İstanbul Sözleşmesi için de "Kaldırılmış. Hamdolsun. Haklı ve güçlü insan = Haklı ve güçlü Türkiye" ifadelerini kullanmış, Özlem Zengin bu açıklamaya tepki göstermişti. AK Parti üst düzey yetkililerinden eleştiri alan Boynukalın’ın görevi bırakmak zorunda kaldığı düşünülüyor.

İslam’ın emir ve yasaklarını ayetlerle açıklamasıyla laik demokratik nizamın İslam nizamıyla taban tabana zıt olduğu hakikati kamuoyu olunca, kimi kesimler rahatsızlığını dile getirmişti. Batıl nizamı eleştiren Boynukalın, nizamı uygulayan AK Parti’ye nasihat ya da eleştiride bulunmaması dikkat çekiyordu. Bu eksikliği dile getiren ve AK Parti’yi eleştirenleri de Twitter’da engelleyen Boynukalın’ın görevinden bugün ayrıldığı duyuruldu.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ardından bir tweet paylaşan Boynukalın, "Faizin azaltılması ve sonunda tamamen kaldırılması hem İslam'ın hem de aklın gereğidir. Güçlü ekonomilerde faiz % 0-1 arasında. O sebeple faizcilerle mücadele etmek de İslam'ın bir emridir" demiş, AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan “Bu mecrada/usulle olmanızın kimseye faydası olmadığı kanaatindeyim” demişti.

Ayasofya imamlığını geçici görevlendirme ile yürüten Boynukalın’ın 8 Mart’ta yaptığı “kadın cinayetleri vurgusu, kadını erkeğe düşman etmeye çalışan bir sloganik medya propagandasıdır” paylaşımını da bir diğer AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin “herkes kendi işini yapsın” diyerek eleştirmişti.