Avrupa’da Korona Protestoları ve Şiddet Yeniden Alevlendi!
26 Temmuz 2021

Avrupa’da Korona Protestoları ve Şiddet Yeniden Alevlendi!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Korona virüs salgınında son günlerde artan yeni vaka sayılarına yönelik bazı Avrupa ülkeleri tedbirleri sıkılaştırırken, alınan bu tedbirlere karşı da birçok ülkede protesto gösterileri düzenlendi. Yunanistan, Kıbrıs, Fransa ve Avustralya'daki gösterilere binlerce kişi katıldı.

Yunanistan'ın başkenti Atina’da aşı karşıtlarının düzenlediği protesto gösterilerinde 25 kişi geçici olarak gözaltına alındı. Ülkenin başkentinde, uygulamaya konulan aşı zorunluluğuna karşı dün önce binlerce kişi toplandı. İlerleyen saatlerde göstericilerin polise molotof kokteyl ve taşlarla saldırdığı, güvenlik güçlerinin de tazyikli su ve biber gazıyla karşılık verdiği bildirildi.

Yunanistan ile Kıbrıs Rum kesiminde aşı karşıtlarının düzenlediği gösterilerde zaman zaman şiddet olayları da yaşanıyor. Gösteri yapan aşı karşıtlarının büyük kısmının aşırı sağcılardan oluştuğu iddia ediliyor. Turizm ülkesi olan Yunanistan'da vakalardaki artış üzerine hükümet iki hafta önce tedbirleri artırma yoluna gitmiş, bakım ve sağlık sektöründe çalışanlara aşı olma yükümlülüğü getirmişti. Aksi takdirde ücretsiz izne çıkarılacakları açıklanmıştı. Vatandaşların da Gastronomi, kültür-sanat, kulüplerin buluşmaları, tiyatro vb kapalı alanlarda yapılan etkinliklere sadece aşı olanlarının girmesine müsade edileceği bildirilmişti.

Fransa’da 161 Bin Kişi Sokaktaydı

Fransa’da dün akşam düzenlenen ülke çapındaki gösterilere 161 bin kişi katıldı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, aşı durumu ve korona testinin sonuçlarını ortaya koyan sağlık kimliği ile sağlık personeline aşı zorunluluğunu öngören yeni tedbir paketine karşı sadece Paris’te 11 bin kişinin gösteri yaptığı belirtildi.

Paris’teki protestolarda bazı protestocular banka şubelerinin camlarını kırdı, çöp kutularını ateşe verdi. Poliste protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve iğneli mermilerle karşılık verdi. Göstericilerin, "despot" diye niteledikleri Cumhurbaşkanı Macron’un azledilmesi çağrısı yaptıkları belirtildi. Cumhurbaşkanlığı sarayı yakınında meydana gelen şiddet olaylarında da dokuz kişinin geçici olarak gözaltına alındığı bildirildi.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un Temmuz ayı ortasında yaptığı açıklamada koronadan olumsuz etkilenen ve aylarca kapalı kalan ülkede tedbirlerin yeniden sıkılaştırılacağı duyurulmuştu.

Hükümet, yeni tedbirlerle ülkede delta varyantı nedeniyle yeniden hızla tırmanan günlük vaka sayılarının artışını frenlemeyi hedefliyor. Tedbirlerin hızla tamamlanıp, düzenlemenin Senato'dan çabucak geçirilmesi öngörülüyor.

Fransa'da hükümet, 15 Eylül'e kadar bakıcı, sağlık personeli ve itfaiyeciler ile acil kurtarma alanında çalışan görevlilerin aşı olmasını zorunlu hale getirmeyi amaçlıyor, aksi takdirde meslekten men edilmeleri söz konusu olabilecek. Tedbirlerde sıkılaşmaya gidileceğinin duyurulması üzerine aşıya ilginin arttığı, Cuma günü itibarı ile halkın yüzde 58'inin en az bir doz asi olduğu duyuruldu. 24 saatte tespit edilen yeni vaka sayısı da ülkede 21 bin 500 olarak açıklanmış, bu durum bütün Avrupa'da endişe yaratmıştı.

İtalya’da "Yıkılsın Diktatörlük" Sloganları

İtalya’da Roma, Napoli, Turin ve Milano’da düzenlenen gösterilere binlerce kişinin katıldığı, göstericilerin çoğunun maske takmadığı bildirildi. Cenova’daki gösterilerde eylemcilerin Hitler dönemine işaret eden sarı Yahudi yıldızı taktıkları bildiriliyor.

İtalya’da da hükümet 6 Ağustos‘tan itibaren kapalı alanlarda zorunlu sağlık kimliği uygulamasına geçilmesi kararı aldı. Buna göre yüzme havuzlarına, gastoromi işletmelerine, spor salonlarına, müze, sinema, tiyatro ve oyun salonlarına giriş aşı, hastalık ve test durumunu belgeleyen sağlık kimliği uygulamasıyla mümkün olacak. Uygulamayı ihlal edenleri ağır cezalar bekliyor. Uygulamadaki zorunluluk açıklandığından bu yana İtalya’da aşı olmak için yapılan başvuruların yüzde 200 arttığı bildirildi.

Avustralya'da Korona Protestosu: Çok Sayıda Gözaltı!

Avustralya'nın Sidney kentinde koronavirüs önlemlerini protesto etmek amacıyla düzenlenen eylemlerde göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı. Çok sayıda protestocunun gözaltına alındığı bildirildi.

Avustralya'nın en önemli metropollerinden Sidney'de koronavirüs pandemisi ile mücadele kapsamında yaklaşık bir aydır yürürlükte olan kapanma önlemlerini proteste etmek için binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen gösteride şiddet olayları yaşandı.

Bazı göstericilerin güvelik güçlerine şişe ve saksılar fırlattığı belirtilirken, çok sayıda kişi de polisler tarafından gözaltına alındı. Ülkenin ikinci büyük kenti olan Melbourne'de de çok sayıda kişinin koronavirüs önlemlerini protesto etmek için sokağa çıktığı, diğer kentlerde de protestolar beklendiği bildirildi.

New South Wales Polisi, "düşünce ve toplanma özgürlüğüne saygı gösterdiklerini", ancak göstericilerin protestoları ile güncel sağlık düzenlemelerine aykırı hareket ettiğini açıkladı. Polisten yapılan açıklamada önceliğin "kamu güvenliğini sağlamak" olduğu belirtildi.

Hükümetin Stratejisine Tepki

Avustralya'da uzun süre düşük seyreden koronavirüs vakaları, son haftalarda hızla artışa geçti. Avustralya'da koronavirüsün hızlı yayılmasını engellemek için yeniden sert kapanma önlemleri yürürlüğe konulmuştu. Sidney'in başkenti olduğu New South Wales eyaletinde Cuma günü "acil durum" ilan edildi. Sidney'de vatandaşlar sadece "geçerli bir mazeretleri" olması durumunda evlerini terk edebiliyor.

Aşı kampanyasının yavaş tempoda ilerlemesinin yanı sıra hükümetin Avrupa ülkelerinden farklı olarak virüsün bulaştırılmamasını esas alan stratejisi de tepki çekiyor. Avustralya bu strateji doğrultusunda vaka sayılarının düşük seyrettiği bölgelerde dahi kapanma önlemlerini hayata geçiriyor. 25 milyon nüfuslu Avustralya'nın yarısı tam kapanma önlemleri ile karşı karşıya bulunuyor.

Johns-Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre Avustralya'da bugüne kadar 32 bin 594 koronavirüs vakası kayda geçti, 916 kişi ise Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.