Amerika, Kanada Gibi Yerli Çocukları Öldürüp, Okul Bahçesine Gömmüş
12 Mayıs 2022

Amerika, Kanada Gibi Yerli Çocukları Öldürüp, Okul Bahçesine Gömmüş

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İşgal ettiği topraklarda yaptığı katliam, sömürü ve zulümlerle tanınan sömürgeci Batı’nın gerçekleştirdiği bir vahşet daha gün yüzüne çıktı. ABD’nin, tıpkı Kanada’da olduğu gibi yerli çocukları öldürüp, okul bahçesine gömdüğü ortaya çıktı. Amerika kıtası yerlileri, kapitalist Avrupa'nın istilası sonrasında soykırımdan geçirilmişti.

Geçtiğimiz yıl Kanada’da Katolik Kilisesi’ne ait bir okulun bahçesinde 215 yerli çocuğa ait cesedinin bulunmasının ardından benzer bir durum Amerika’da da ortaya çıktı. Kanada’nın ardından ABD İçişleri Bakanlığı da ülke genelinde benzer bir soruşturma başlatmıştı. Kirli geçmişi ve ayıpları ortaya çıkan kapitalist Batı, bir süredir bu tip çalışmalarla göz boyuyor.

VOA’da yer alan habere göre, ABD’de bakanlık görevine gelen ilk yerli Amerikalı olan İçişleri Bakanı Deb Haaland, yaptığı açıklamada, ülke genelinde yerli Amerikalılar’ın kaldığı yatılı okullarının bulunduğu 53 alanda yerleri bazılarında işaretlenmiş bazılarındaysa herhangi bir işaret bulunmayan mezar alanları tespit ettiklerini söyledi.

Kanada’da 215 Yerli Çocuğun Toplu Mezarı Bulunmuştu

Kanada’daki olayın ardından düzenlediği basın toplantısında gözyaşlarına hakim olamayan Haaland, ABD’de de geniş kapsamlı bir araştırma yapılacağını ifade etmişti. Bakan o tarihte yaptığı açıklamada ABD’deki yerli yatılı okullarındaki denetimlere yönelik de bir soruşturma başlatacaklarını söylemişti.

Yapılan soruşturma kapsamında yerlilerin kaldığı yatılı okullardan 408’inin 1819 ve 1969 yılları arasında hükümet kaynaklarından destek aldığı, 89 okulunsa herhangi bir federal mali destek almadan ayakta kaldığı belirlendi. Benzer durumdaki diğer okulların da en az yarısının kiliseler ve yardım kuruluşlarının destekleriyle eğitim verdikleri ifade edildi. Sivil toplum örgütleri ve araştırmacılar bu okullarda sayısız çocuğun yıllar içerisinde taciz edildiğine dair bilgiler bulunduğuna dikkat çekiyorlar. Söz konusu sayıların binlerle ifade edildiği belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı soruşturma sonucunda hazırlanan rapora göre de söz konusu okullarda çocuklara yönelik cinsel saldırı, duygusal istismar yaşandı. Araştırmaya göre 500’den fazla çocuk da bu okullarda bir şekilde hayatlarını kaybetti. Uzmanlar bu sebeple araştırma derinleştikçe çok daha fazla sayıda mezar alanının bulunmasının mümkün olduğunu belirtiyor.

ABD, Kanada’da geçen yıl ortaya çıkan olayın ardından Yerli Amerikalı Yatılı Okulları’yla alakalı ilk kez bir araştırma yapıyor. Bu okulların yaklaşık 150 yıl boyunca yerli çocukların ailelerinden koparılarak asimilasyon amacıyla zorla gönderildiği okullar olduğu belirtiliyor.