Almanya’dan Türkiye’ye “Akdeniz’de Gerilim Yaratma” Mesajı
18 Ocak 2021

Almanya’dan Türkiye’ye “Akdeniz’de Gerilim Yaratma” Mesajı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu. Her iki bakan da görüşmelerin umut vadettiğini belirtirken, Almanya, özellikle Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin sismik arama gemilerini geri çekmesini olumlu karşıladıklarını ve tekrar gerilim yaşanmasını istemediklerini Çavuşoğlu’na iletti.

Çavuşoğlu, "Yunanistan ile Türkiye arasında çok kez gerginliğe yol açan konular var. Tüm bu konuları nasıl çözeceğimizi Yunanistan ile görüştük. 60 tur ne konuştuysak 61'incide de onu görüşeceğiz." Açıklamasında bulundu.

Maas ile ikili ilişkileri, AB'yle ilişkiler ve bölgesel konuları ele alma fırsatları olduğunu aktaran Çavuşoğlu "İkili ilişkilerimiz pandemiye rağmen geriye gitmedi. Salgına rağmen ticaret hacmi 38 milyar dolar oldu. Önümüzdeki süreçte ikili diyalog mekanizmalarımızı canlandırma konularında mutabık kaldık**.**" dedi.

Vize Serbestisi

Türkiye- AB ilişkilerinde pozitif atmosfer olduğunu söyleyen ve vize serbestisinin hayata geçebileceğini, bunun bir söz olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Terörle mücadele daha somut adımlar atabiliriz. Yine kaçak göçle mücadelede yine olumlu adımlar atabiliriz. Ve bu olumlu adımları biz de Türkiye olarak görmek istiyoruz. Şimdi çok önemli bir fırsat var, bunun heba edilmemesi gerekiyor. Bu konuda Ermenistan'ın da cesaretlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas da son dönemde çok sayıda pozitif sinyal olduğu için bu seyahati gerçekleştirmek istediklerine dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Elbette son yılın Türkiye ile AB arasındaki olaylar bazı izler bıraktı. Ve zor tartışmalarımız oldu Doğu Akdeniz konusunda örneğin. Müttefiklerin savaş gemileri karşı karşıya geldi. Bu tip olayları artık yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle bu olumlu sinyallere eşlik etmek bizim için önemli. Barbaros gemisinin Kıbrıs açıklarından çekilmesi de olumlu bir sinyal olarak olumlu tepki uyandırdı tüm taraflar tarafından"