AK Parti MYK “Amirallerin Bildirisini” Görüşmek Üzere Toplanıyor
05 Nisan 2021

AK Parti MYK “Amirallerin Bildirisini” Görüşmek Üzere Toplanıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), emekli amirallerin bildirisini görüşmek için saat 15.00'de Beştepe'de değerlendirme toplantısı yapacak. Toplantıdan karşı bir bildiri çıkması bekleniyor.

104 emekli amiralin Montrö Sözleşmesi ve bir muvazzaf amiralin sosyal medyada paylaşılan cübbeli resmine karşı kemalist söylemler içeren bildiri yayımlamasının yankıları sürüyor.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi üzerine "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" yanıtını vermesi ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine başlayan tartışmalarla ilgili bir bildiri yayımlamıştı. Bu kapsamda öne çıkan 14 amiral sabah saatlerinde gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli amirallerin bildirisiyle ilgili olarak saat 15.00'de Beştepe'de değerlendirme toplantısı yapacak.

Saat 18.00'de başlayacak Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) ana gündem maddesi de, 104 emekli amiralin imzasıyla yayımlanan ve hükümetin sert tepki gösterdiği bildiri olacak.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Bildirisi Muhtıra Niteliğinde”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programında amirallerin bildirisiyle ilgili soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu, 104 emekli generalin imza attığı bildiriye "Burada aba altından sopa gösteriyorlar" diyerek tepki gösterdi.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Herkes farklı konularda görüşlerini söyleyebilir. Ancak emekli amirallerin bu bildirisinin tamamen siyasi olduğunu görüyoruz. Bildiri darbeyi çağrıştıracak üslupta. Bu muhtıra niteliğinde bir bildiridir. Bu milleti ve vatanı savunmak değildir."

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Ülkemizi geriye götürmek isteyen vesayetçi zihniyetin muvaffak olması mümkün değildir. Hala demokrasi hukuk nöbeti yargı mensupları tarafından yerine getirilmektedir. Millet iradesini geri götürmek isteyenler bilsin ki demokrasi asla geriye gitmeyecektir. Başaramayacaklar, demokrasimizi ileriye götüreceğiz. Vesayetçiler karşısında güçlü siyaset var.''

Emekli amirallere destek niteliğinde Montrö bildirisi sonrası bir açıklama da çoğunlukla eski CHP ve DSP'li milletvekillerinden oluşan 126 kişilik bir grup eski parlamenter tarafından yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Önce 126 eski büyükelçi Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi’yle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Ardından 103 emekli amiral görüşlerini bildirdi. Kişi, grup ya da kurumların, ülke çıkarları söz konusu olduğunda görüş açıklamalarından daha doğal ne olabilir? Bu hem haktır hem de yurttaşlık görevidir.

Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik çeşitli emeller taşıyan devletlerin çıkarına hizmet edecek olan Kanal İstanbul’da ısrar edilmesini, Atatürk Türkiye'sinin Lozan Antlaşması'ndan sonra en büyük diplomasi başarısı olan, İstanbul-Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenliğimizi sağlayan, Montrö Sözleşmesi'nin tartışılmaya açılmasını, öneminin azaltılmasını biz de doğru bulmuyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkeleri ve temel felsefesi ve kurumları vicdansız darbelerle yıkılmaya çalışılırken, düşünce açıklama hak ve özgürlüğünü kullanan kişilerin darbecilikle suçlanmasını, baskı altına alınmasını esefle karşıladığımızı kamuoyuna duyururuz."

Muhalefet partisi liderleri ise bu bildirinin AK Parti’nin kutuplaştırma siyasetine yaradığını ve amirallerin basiretsizlik yaptığı yönünde.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, emekli amirallerin 'Montrö bildirisi' hakkında yaptığı açıklamada, "Hükümete altın tepside fırsat sundular. Ciddi bir basiretsizlik" dedi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de mu minvalde bir açıklamada bulunmuş ve bildiriyi “zevzeklik” olarak tanımlamıştı.