Afganistan’da ABD Uçağı Düştü
28 Ocak 2020

Afganistan’da ABD Uçağı Düştü

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Gazne vilayet meclisi üyesi Halik Dad Akbari ve Gazne Valiliği sözcüsü Arif Nuri uçağın dün Deh Jak bölgesinde yerel saatle 13.00 sularında düştüğünü açıkladılar. Düşen uçağın Amerikan ordusuna ait olduğu bildirildi.

Valilik sözcüsü Nuri, enkaza ulaşılmaya çalışıldığını ancak uçağın düştüğü bölgeye giden yolların kötü durumda olması nedeniyle ambulans ve yardım ekiplerinin güçlükle ilerlediğini bildirdi. Akbari, uçağın düştüğü bölgenin Taliban'ın kontrolü altında bulunduğunu belirtti.

Afganistan'da düşen yolcu uçağında çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Bölgede güçlü bir istihbarat ağı bulunan gazeteci Bilal Serveri ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, Taliban’ın olay mahalline ulaştığını ve yanan enkazı söndürmeye çalıştığını bildirdi.

Yapılan açıklamalarda ölü sayısı ve uçağın düşüş nedeni ile ilgili bilgi verilmedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan ABD'li yetkililer, düşen hava aracının uçak üreticisi Bombardier'e ait bir iş jetinin askeri versiyonu olduğunu ve iletişim maksatlı kullanıldığını anlattı. Küçük uçakta en fazla 5 kişi bulunduğunu söyleyen yetkililer, füzeye dair bir bulgu olmadığını, olayın kaza gibi göründüğünü belirttiler.

Taliban: “Biz Düşürdük”

Bu açıklamadan önce ise, bölgede etkili olan Taliban, uçağı kendilerinin düşürdüğünü iddia etti. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid açıklamasında, uçağın istihbarat görevinde olduğunu, kabinde üst düzey Amerikalı subayların bulunduğu öne sürdü. Ancak uçağı nasıl düşürdüklerine dair detay vermedi. ABD'li bir savunma yetkilisi ise uçakta üst düzey isimler bulunduğu iddiasını reddetti.

Afganistan'ın Gazne vilayetinde düşen yolcu uçağının yerel Ariana Afghan Airlines şirketine ait olduğu ileri sürülmüştü. Ancak şirket daha sonra açıklama yaparak, uçağın kendilerine ait olmadığını duyurdu.