ABD’nin Yeşil Işık Yaktığı Operasyon Başladı
09 Ekim 2019

ABD’nin Yeşil Işık Yaktığı Operasyon Başladı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Türkiye, İdlib’deki katliamla oluşacak göç dalgasını sınırın ötesinde karşılamak ve yurt içindeki Suriyeli muhacirleri yerleştirmeyi planladığı güvenli bölgeyi oluşturmak için harekata başladı. ABD’nin sınırlarını belirleyerek yeşil ışık yaktığı Fırat’ın doğusunda icra edilen harekatın ismi “Barış Pınarı” olarak duyuruldu.

Barış Pınarı adı verilen harekatın başladığını Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter'dan duyurdu.

Erdoğan Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmıştır" ifadelerine yer verdi.

Harekat TSK'ya ait obüs ve F-16'ların Suriye'nin Resulayn kentindeki boşaltılan YPG mevzilerini vurmasıyla başladı.

Türk askerinin karadan henüz karadan giriş yapmadığı belirtiliyor. Sınırda risk teşkil eden unsurların yapılacak atışlarla temizlenmesinin ardından karadan giriş yapılacak. Kara harekatı bombardımanın sonuçlarına göre başlatılacak.

Harekatın başlamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Akşener'i telefonla arayarak Barış Pınarı Harekatı ile ilgili bilgi verdi.

Harekatla ilgili Dışişleri Bakanlığı'nda da yoğun bir trafik var. BM Güvenlik Konseyi üyelerinin elçileri harekatla ilgili bilgilendirilmek üzere bakanlığa çağrıldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada "Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı ve BMGK'nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Fırat'ın batısından taşınan Suriye Milli Ordusu'na (SMO) bağlı birlikler de bölgeye taşındı. SMO kara harekatında kullanılacak.

Trump'tan Yeni Açıklama

Bölgelerdeki gelişmelere ilişkin ABD Başkanı Trump'tan da yeni açıklamalar var. Yine Twitter'dan paylaşım yapan Trump, bölgede bulunan 50 askerlerini çektiklerini kaydetti. Trump Avrupa'nın kabul etmediği DAEŞ'lileri de Türkiye'nin alması gerektiğini açıkladı.