ABD’nin S-400 Yaptırımları Yürürlüğe Giriyor!
06 Nisan 2021

ABD’nin S-400 Yaptırımları Yürürlüğe Giriyor!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sisteminin satın alması nedeniyle uygulanacak CAATSA yaptırım kararlarının 7 Nisan'da yürürlüğe gireceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, CAATSA (Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası) kapsamında Türkiye Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile üç kurum yetkilisine uygulanmasına karar verilen yaptırımların 7 Nisan'da yürürlüğe gireceğini duyurdu. Açıklamada, yaptırıma "Savunma Sanayii Başkanlığı’nın, Rusya’nın savunma ve istihbarat kurumlarının parçası olan ya da bu kurumlar adına faaliyet gösteren bir şahısla kasti olarak önemli bir işlem gerçekleştirmesi" gerekçe gösterildi.

Açıklamaya göre yaptırım uygulanacak kişiler, Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü, Deniz ve Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanını kapsıyor.

Söz konusu yaptırım, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığına (SSB) yapılacak tüm Amerikan ihracatının yasaklanmasını, SSB Başkanı ile üç çalışanın hesaplarının dondurulması ve vize sınırlaması getirilmesini öngörüyor.

Aralık Ayında Kararlaştırıldı

ABD yönetimi Aralık ayında Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı ile dört kurum yetkilisine yaptırım uygulama kararı almıştı.

Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Uyarılarımıza rağmen Türkiye Rusya'dan S-400 sistemi alımını ve denemesini sürdürdü. Türkiye SSB'sine yönelik yaptırımlar, ABD'nin CAATSA'yı tamamen uygulayacağını göstermektedir. Rusya'nın savunma sektörüyle girilen ciddi ticari faaliyetlere tolerans göstermeyeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

Türkiye ise Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan "ABD'nin, S-400 hava savunma sistemlerini tedarikimiz nedeniyle bugün açıkladığı ve Türkiye'ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz" açıklamasıyla yaptırım kararını kınamıştı.

CAATSA Yasası Nedir?

2 Ağustos 2017'de resmen yürürlüğe giren CAATSA yasası, ABD'nin ulusal güvenliğine "tehdit" olarak değerlendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore'ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.

Yasanın 231. maddesine göre, Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışan kişilere karşı da yaptırım getirilebiliyor. Bu yaptırımlar, Rusya için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek "önemli işlem" yapan gerçek ve tüzel kişiler için de geçerli olabiliyor.

Yaptırım Listesinde 12 Madde Var

CAATSA'nın 235. maddesi, ABD Başkanı'nın "ilgili kişi ve kuruluşlara getireceği" yaptırımları 12 maddede düzenliyor. Ancak yasanın ilgili maddesine göre, Başkan, bu 12 maddeden en az 5'ini seçip uygulayacağını açıkladı. Türkiye’ye yönelik seçilen maddelerin ise en hafifleri olduğu belirtildi.