ABD’den Sudan’a Yeni Sömürge Şartları!
09 Ağustos 2019

ABD’den Sudan’a Yeni Sömürge Şartları!

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı David Hale, Sudan'ın terörü finanse eden devletler listesinden çıkarılması için sivil bir hükümetin kurulmasının, özgürlükler, insan hakları ve terörle mücadele konusundaki endişelerine cevap verilmesinin şart olduğunu söyledi.

ABD'li yetkili, Hartum'da düzenlediği basın toplantısında, taraflar arasında imzalanan siyasi anlaşmanın ve anayasa bildirisinin önemli bir tarihi anı temsil ettiğini dile getirerek, ülke geleceğinin inşası için birlikte çalışma çağrısı yaptı. 11 Nisan’da Ömer el-Beşir’in devrilmesinin ardından ilk kez ABD’li bir yetkilinin ülkeye gerçekleştirdiği bu ziyaret, David Hale'in Kenya, Somali ve Sudan turunun bir parçası olarak gerçekleşti. Hale konuşması sırasında, siyasi anlaşmanın ve anayasa bildirisinin imzalanması hususunda vermiş olduğu destekten ve sivil hükümete geçişte oynadığı rolden dolayı Etiyopya’yı takdir etti.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) temsilcileri ile birlikte Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelen Hale, ülkesinin bir sivil hükümete geçişe ve Sudan halkının taleplerinin yerine getirilmesine ehemmiyet verdiğini söyledi. Ayrıca ABD yönetiminin Sudan’da kurulacak olan sivil hükümet ile olan ilişkisinde, kadın haklarının güvence altına alınması, ülkede barışın temin edilmesi, eski rejim yönetimi sırasında ve sonrasında işlenen suçlara ilişkin bağımsız ve adil soruşturmaların yapılması ve ekonomik zorlukların üstesinden gelinmesi gibi meselelere odaklandığını söyledi.

Washington’un şu anda Sudan’la ilgili siyasi meselelerle meşgul olduğuna dikkat çeken Hale, zikretmiş olduğu şartların yerine getirilmesinin ardından gerek ABD yönetiminin gerekse de dost ülkelerin Sudan için gerekli desteği vereceğini belirtti. Sudan’ın hala terörü finanse eden devlet listesinde bulunduğunu dile getiren Hale, özgürlükler, insan hakları, terörle mücadele ve diğer meselelerle ilgili olarak sivil hükümetin neler yapacağına bakıp ona göre karar vereceklerini söyledi. Ayrıca Sudan halkının iradesini yansıtan sivil bir geçiş hükümeti kurulmasını beklediklerini ifade etti.

Sudan ordusu, ülkeyi otuz yıl boyunca demir yumrukla yöneten ve halk devrimi sonrasında azledilen Ömer el-Beşir yönetiminin defterini dürdü. Daha önce bir benzerine rastlanılmamış olan protesto liderleri ile askeri konsey arasında imzalanan ön anlaşma, geçiş hükümetine giden yolun taşlarını döşedi. Anlaşma, üç yıllık bir geçiş dönemi sırasında ülkeyi idare edecek geçici bir sivil hükümet ve parlamentonun oluşturulması için birtakım çerçeveler ortaya koyuyor.

“Sudan’da Amerika’nın En Önemli Yerel Dayanağı Ordudur”

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu, 19 Mart 2019’da Sudan’da yaşanan protestolara yönelik yayınlamış olduğu siyasi analizde şu ifadelere yer verdi:

“Şimdiye kadar Amerika, El Beşir’i desteklemeye devam etmiştir. Fakat protestolar devam eder ve El Beşir de kısa zamanda protestoları zapturapt edemezse, bu durumda Amerika’nın gözünden düşecek ve dolayısıyla Amerikan çıkarlarına hizmet edemez hale gelecektir. O zaman büyük olasılıkla Amerika, El Beşir’i değiştirmek için uğraş verecektir.”

Açıklamanın devamında; Sudan’da “Amerika’nın en önemli yerel dayanağı ordudur. Protestolar karşısında Sudan ordusu, Beşir ve rejiminin yanında yer aldı. Sudan ordusundan yapılan yazılı açıklamada, “Ordunun ülke yönetimi çevresinde kenetlendiği” vurgulandı ve “halkın kazanımları, güvenliği, malı ve canını koruma konusunda kararlı olunduğu” kaydedildi...” Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kamal Abdel Maarouf, Albay ve Tuğgeneral rütbesindeki subaylara yaptığı konuşmada, “Ordu, ülkeyi yabancı isyancı liderlerine ve yurtdışındaki şüpheli örgütlerin temsilcilerine bırakmayacak...” dedi. Bu da ordunun hâlâ Beşir’i desteklediğini gösteriyor.”

Dolayısıyla bütün bunlar gösteriyor ki ABD, Sudan’da protestoları bastıramayınca askeri bir operasyonla yerli ajanı Ömer El-Beşir’i, ülkedeki askeri ajanları ile ABD güdümünde iktidarın el değiştirmesine çaba gösteriyor.

Daha geniş bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.hizb-turkiye.com/index.php?p=soruCevap&s=sudan%E2%80%99daki-protestolar-lehte-ve-aleyhte-olanlar&id=97