ABD’de İlkokula Silahlı Saldırı: 21 Ölü
25 Mayıs 2022

ABD’de İlkokula Silahlı Saldırı: 21 Ölü

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD'nin Teksas eyaletinde bir ilkokula düzenlenen silahlı saldırıda 19'u öğrenci 21 kişi hayatını kaybetti.

Aynı kasabada yaşayan bir lise öğrencisi olduğu ortaya çıkan saldırgan da polisle girdiği çatışmada öldürüldü.

Teksas Valisi Gregg Abbott, San Antanio kentinin batısındaki Uvalde kasabasındaki bir ilkokulda düzenlenen silahlı saldırı hakkında basın toplantısı düzenledi.

Saldırıda 19 öğrencinin ve 2 yetişkinin hayatını kaybettiğini aktaran Abbott, 18 yaşındaki Salvador Ramos isimli saldırganın olaya müdahale eden polisler tarafından etkisiz hale getirildiğini de sözlerine ekledi.

Çevredeki bazı hastaneler, saldırının olduğu okuldan bazı çocuk ve yetişkin yaralıların getirildiğini ve tedavi altına alındığını açıkladı. Bu nedenle ölü sayısının daha da artabileceğinden endişe ediliyor.

Yaklaşık 600 öğrencinin eğitim gördüğü ilkokuldaki saldırıda ilk olarak 2 öğrencinin öldüğü duyurulmuştu.

Saldırı, ABD'de silah satışı konusunu yeniden tartışmaya açtı. ABD Başkanı Joe Biden, saldırıya ilişkin, "Tanrı aşkına ne zaman silah lobisine karşı duracağız?" tepkisinde bulunurken, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, saldırı sonrası yaptığı açıklamada "Yine bir silahlı saldırı ve Cumhuriyetçiler yine hiçbir şey yapmayacak. Çocuklarımızı güvende tutamayacaksak biz kimiz? Ulusal çapta silah kontrolüne ihtiyacımız var" dedi.

14 Mayıs'ta ABD'nin New York eyaletinin Buffalo kentinde düzenlenen bir başka silahlı saldırıda, süpermarkete giren bir saldırgan marketteki 10 kişiyi vurarak öldürmüştü.

2021'deki Saldırılarda 700'e Yakın İnsan Öldü

ABD'de son 20 yılda her yıl 200'e yakın silahlı saldırı yaşanıyor. 2021 yılında 255 silahlı saldırı yaşandı ve 700'e yakın insan öldü.

Son bir ay içerisinde ise silahlı saldırılarda yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetti.

Eğitim sektörü dergisi EdWeek'e göre geçtiğimiz yıl ABD'deki okullarda 26 silahlı saldırı gerçekleşti.

Nisan ayında yapılan bir araştırma, 2020 yılında Amerikalı çocukların ve gençlerin başlıca ölüm nedeninin silahla vurulma olduğunu ortaya koymuştu.

Anayasal olarak bireysel silahlanmayı herkese hak sayan ülkede sivillerin elinde 400 milyona yakın kayıtlı silah olduğu biliniyor.

Saldırının gerçekleştiği Teksas'ta bir yıl önce geçirilen yasaya göre, silahı almak için ruhsat gerekirken taşımak için bir ruhsata ihtiyaç duyulmuyor.

ABD'deki En Büyük Okul Saldırıları

ABD'nin Teksas eyaletinde dün bir okula düzenlenen silahlı saldırıda, ilkokuldan 18 çocuk ile 2 yetişkin ve saldırgan dahil şu ana kadar 21 kişi öldü.

Saldırının, Teksas tarihinde en ölümcül okul saldırısı olduğu kaydedilirken, 2012'de 28 kişinin öldürüldüğü Connecticut'taki Sandy Hook ilkokulu saldırısından sonra ülkedeki ikinci büyük saldırı olduğu belirtiliyor.

Mayıs 2018: Houston bölgesindeki bir liseye saldırı düzenleyen 17 yaşındaki biri 10 kişiyi öldürdü. Saldırgan, cinayetle suçlandı.

Şubat 2018: Florida, Parkland'deki okulda meydana gelen saldırıda 14 öğrencinin yanı sıra 3 personel yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Cinayetle suçlanan şüphelinin 20 yaşında olduğu belirtildi.

Ekim 2015: Oregon'daki bir okulda 9 kişiyi öldürüp, 9'unu yaralayan saldırgan daha sonra kendi yaşamına da son verdi.

Aralık 2012: 19 yaşındaki bir adam Connecticut, Newtown'daki evinde annesini öldürdükten sonra yakındaki Sandy Hook İlkokuluna silahlı saldırı düzenledi. Saldırgan, 20 öğrenci ve 6 öğretmeni öldürdükten sonra kendisini vurdu.

Nisan 2007: Blacksburg, Virginia'daki kampüste 32 kişiyi öldüren 23 yaşındaki öğrenci, kendisini de öldürdü. Olayda birçok kişi yaralandı.

Mart 2005: 16 yaşındaki bir öğrenci, Minnesota'daki evlerinde büyükbabasını ve onun arkadaşını öldürdü, ardından yakındaki Red Lake Lisesine gitti ve burada kendini vurmadan önce beş öğrenciyi, bir öğretmeni ve bir güvenlik görevlisini öldürdü.

Nisan 1999: Colorado, Littleton'daki okulda iki öğrenci 12 arkadaşını ve bir öğretmeni öldürdü ve kendilerini öldürmeden önce birçok kişiyi de yaraladı.​​​​​​​