ABD Kongre Binasına “Kanlı Baskın”: 5 Ölü
08 Ocak 2021

ABD Kongre Binasına “Kanlı Baskın”: 5 Ölü

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD'de Trump yanlıları, seçim sonuçlarının onaylanması sırasında ABD kongre binasını bastı, göstericiler senato salonuna girdi. Çıkan çatışmada 5 gösterici öldürüldü, senatörler salonu terk etti.

Seçimlere usulsüzlük karıştığı yönündeki iddiaları ortaya atan Başkan Trump'ın çağrısıyla başkent Washington DC'de binlerce kişi toplandı. Trump, Beyaz Saray önünde destekçilerine yaptığı konuşmada, "Asla vazgeçmeyeceğiz, yenilgiyi asla kabul etmeyeceğiz" dedi.

Çatışmada 5 Gösterici Öldürüldü!

Daha sonra kalabalık, Senato ile Temsilciler Meclisi'nin ortak oturumunun başlamasından kısa bir süre sonra bina çevresindeki güvenlik bariyerlerini aşarak, Kongre binasına ulaştı. Güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığı görülürken, protestocular camları ve kapıları kırarak içeri girdi.

Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 5 gösterici öldürüldü. 14 polisin hafif şekilde yaralandığı ve en az 52 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi. Olaylar ABD'de darbe girişimi olarak nitelendirildi.

ABD Kongresi'nin bugüne kadar genellikle formaliteden ibaret olan seçim sonuçlarını tescil için yaptığı oturum bu yıl tarihi bir nitelik kazandı.

Biden: Kongre Baskını ABD Tarihinin En Karanlık Günüdür

ABD’nin yeni başkanı seçilen Joe Biden, Başkan Donald Trump’ı demokratik kurumlara topyekün saldırı başlatmakla suçladı.

Biden, Trump destekçileri tarafından Kongre’nin basılmasının ardından yaptığı açıklamada, Kongre binasında yaşananların ABD tarihinin ‘en karanlık’ günü olduğunu söyleyerek, “Onlar protestocu değildi, onlara protestocu demeyin. İsyancı bir kalabalıktı. Onlar yerli terörist. Trump başından bu yana demokratik kurumlarımıza topyekun saldırı başlattı” dedi.

Bu arada Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ‘göreve devam etmemesi gereken çok tehlikeli bir kişi’ olarak nitelendirdiği Trump’ın görevden alınmasını istedi.