ABD: “Kaşıkçı’nın İnfaz Emrini Prens Selman Verdi”
26 Şubat 2021

ABD: “Kaşıkçı’nın İnfaz Emrini Prens Selman Verdi”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD, Ankara’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayeti için malumu ilan etti. ABD’nin yayımladığı raporda, Kaşıkçı'nın yakalanması ve öldürülmesi talimatını Prens Selman'ın verdiği ifadeleri geçiyor.

ABD istihbaratı Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin raporunu açıkladı. Rapora göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı'nın yakalanması ya da öldürülmesi talimatı verdiği belirtiliyor.

ABD istihbaratı raporunda cinayetten 21 kişiyi sorumlu tuttu.

Başta Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) olmak üzere ilgili istihbarat kurumlarının katkıda bulunduğu raporda, Kaşıkçı cinayetini onaylayan kişinin Veliaht Prens olduğu ilan edildi.

Raporda, "Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Türkiye'nin İstanbul kentinde yakalanması ya da öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığı sonucuna ulaştık." bilgisi paylaşıldı.

Raporda Ayrıca, "Bu sonuca, Prens Muhammed bin Selman'ın, ülkede karar alma mekanizmalarını kontrol ettiği, cinayette Prens'in önemli bir danışmanının ve güvenlik ekibinin yer aldığı, Prens'in Kaşıkçı da dahil yurt dışındaki muhalifleri susturmak için şiddet içerikli adımlar attığı gerçeklerini baz alarak ulaştık." denildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkamamıştı. Kaşıkçı'nın, konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı kamuoyuna duyurulmuştu.