ABD-Irak Gerilim Tiyatrosu Sona Erdi
09 Nisan 2020

ABD-Irak Gerilim Tiyatrosu Sona Erdi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Suriye’de Müslümanları katleden İranlı katil general Kasım Süleymani’nin Bağdat'ta öldürülmesi sonrası Irak Meclisi, 5 Ocak'ta ABD güçlerinin Irak'tan çıkarılması yönünde karar almıştı. Bugün ise Irak Başbakanı Abdulmehdi, ABD’den gelen yazı sonrası dostluk mesajları verdi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, "ABD yönetiminden stratejik ilişkiler kurma, ABD kuvvetlerini Irak'ta yeniden konuşlandırma ve iki ülke heyetleri arasında diyalog yürütülmesi kararlarıyla ilgili resmi bir yazı aldık" açıklamasında bulundu. ABD yıllardır Irak'ın doğal kaynaklarını sömürmesine rağmen Irak hükümetini yönetenler müstemleke valisi gibi hareket etmeye devam ediyor.

Bu yazının iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgenin istikrarı konusunda önemli bir gelişme olduğunu belirten Abdulmehdi, yazının içeriğine ilişkin daha fazla bilgi vermedi.

Son dönemde iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasında temaslar gerçekleştirildiğini aktaran Abdulmehdi, yabancı güçlerin büyük çapta geri çekilmesinin resmi kararnameler ve yasa çerçevesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Abdulmehdi, iki ülke arasındaki ilişkilerin, bölgenin çıkarının korunması için düşmanca değil dostane bir şekilde yürütülmesi gerektiğine işaret etti.

Ne Olmuştu?

İranlı katil General Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesi sonrası ABD ile Irak yönetimi arasında sahte bir sürtüşme senaryosu devreye sokulmuştu. Bu senaryoya İran da katılmış ve boş tehditler savurmuştu. Bilindiği üzere İran, Suriye halkının devrimini bastırmak için ABD ile imzalanan nükleer anlaşma sonrası Suriye’de katliamlar gerçekleştirmişti. Tahran’ın görevinin bitmesiyle birlikte ABD nükleer anlaşmadan çekilmiş ve İran’ın Suriye’deki rolünü zayıflatmaya başlatmıştı.

Irak Meclisi, 5 Ocak'ta, ABD güçlerinin Irak'tan çıkarılması yönünde karar almıştı. Meclis, söz konusu kararın uygulanmasının yükümlülüğünü ise hükümete vermişti.

Amerikan kuvvetleri, geçen günlerde Irak'ın kuzeyi ile batısındaki 6 askeri üsten çekilmişti. Çekilme kararı, Amerikan üslerine yönelik can kaybının yaşanmadığı füze saldırılarından sonra alınmıştı.