ABD, İdlib İçin Jefrrey’i Gönderdi
12 Şubat 2020

ABD, İdlib İçin Jefrrey’i Gönderdi

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, İdlib’deki durumun kontrolden çıkması üzerine Ankara’ya gönderildi. ABD’nin himayesindeki Cenevre masasının altyapısı olan Astana sürecinin ortakları arasındaki anlaşmazlık için Ankara’da bulunan Jeffrey açıklamalarda bulundu.

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada Jeffrey, ABD'nin NATO'daki müttefiği Türkiye'nin askerlerinin bugün İdlib'de büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu, bu tehdidin Rusya ve Esad rejiminden geldiğini söyledi.

ABD, Cenevre’deki siyasi süreçten sonuç almaya başlamadan İdlib’deki operasyonun başlamasını istemiyor. Suriye’de ABD’nin şeytani rol verdiği Rusya, bir an önce İdlib operasyonun bitirilmesi için acele ediyor.

İdlib'de hayatını kaybeden askerler için başsağlığı dileğinde bulunan Jeffrey, "Biz bugün Ankara'ya gelip, Türk hükümetiyle durumu gözden geçirmek ve (Türkiye'ye) mümkün olduğu kadar destek vermek istiyoruz" dedi.

James Jeffrey'e eşlik eden ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Michael Satterfield'ın kıdemli danışmanı Rich Outzen de büyükelçilik adına yaptığı açıklamada, "Şam rejiminin saldırılarını ABD olarak şiddetle kınıyoruz. Azami dayanışma içerisinde bulunmak istiyoruz. Bundan dolayı Türk müttefiklerimizle yakın irtibat halinde olmayı sürdüreceğiz" diyerek İdlib’deki gelişmelerde ağır hareket edilmesinden ve katliamın siyasi sürecin sonuna bırakılmasından yana olduklarını ifade etmiş oldu.

Abd'den Suriye'de Ateşkes Çağrısı

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Jeffrey'nin, Beşşar Esad rejiminin Rusya'nın desteğiyle İdlib'de gerçekleştirdiği askeri saldırıyı ve Suriye'deki ihtilafa siyasi çözüm bulmak için iş birliği imkanlarını ele almak üzere Ankara'da üst düzey Türk yetkililerle görüşeceği belirtilmişti.

Rusya, İran, Hizbullah ve Esad rejiminin "istikrarsızlaştırıcı" faaliyetlerine dikkatin çekildiği paylaşımda, bu eylemlerin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı uyarınca ateşkesin tüm Suriye'de tesisini ve Suriye'nin kuzeyinde bulunan yerlerinden edilmiş yüz binlerce insanın güven içinde evlerine dönmelerini engellediği kaydedilmişti.

Paylaşımda, "Derhal ateşkes ilan edilmesi ve insani yardım kuruluşlarının kesintisiz bombardımanlardan kaçan yüz binlerce insanın acılarını hafifletmek amacıyla çatışmalardan etkilenen bölgelere tam erişiminin sağlanması çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.