ABD Hazinesi’nden Ağır Borçlanma: “947 Milyar Dolar”
05 Ağustos 2020

ABD Hazinesi’nden Ağır Borçlanma: “947 Milyar Dolar”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Hazine Bakanlığı, bu yılın üçüncü çeyreğinde 947 milyar dolar borçlanmayı planladığını bildirdi.

ABD Hazine Bakanlığı, temmuz-eylül ve ekim-aralık dönemlerine ilişkin borçlanma tahminlerini açıkladı. Açıklamada, hazinenin temmuz-eylül döneminde 947 milyar dolar borçlanmasının beklendiği kaydedildi.

Eylül sonu nakit dengesinin 800 milyar dolar olacağının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, söz konusu borçlanmanın mayıs ayında duyurulan tahminden 270 milyar dolar fazla olduğu aktarıldı.

Açıklamada, hazinenin ekim-aralık döneminde ise 1,22 trilyon dolar borçlanmasının beklendiği ve bu yılın ikinci çeyreğinde ise 2,75 trilyon dolar borçlandığı kaydedildi.

ABD Ekonomisinde Tarihi Çöküş

ABD Ticaret Bakanlığı'nın, yılın ikinci çeyreğine ilişkin yayınladığı rapor, ülke ekonomisin 1930 Büyük Buhran'dan bu yana en sert daralmayı yaşadığını gösterdi. Rapora göre yüzde 32,9 oranında daralan ABD ekonomisi, Nisan-Temmuz çeyreğinde tarihinin en sert çeyreklik düşüşünü yaşadı.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell ise yaptığı açıklamada, ekonomik faaliyetlerde korona pandemisine bağlı olarak yavaşlama olduğunu doğruladı ve salgının, düşük seviyedeki iyileşmeyi de tehlikeye attığının altını çizdi. Çok sayıda iktisatçı, korona pandemisi tamamen ortadan kalkmadan ekonomik iyileşme sürecinin tam anlamıyla başlamasının söz konusu olamayacağını vurguluyor. Ekonomiye nakit pompalamaya devam edeceği taahhüdünde bulunan FED, faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyede tutuyor.

ABD'ye Bir Darbe de Fitch'ten Geldi

Ülke ekonomisin 32,9 oranında küçülerek 1930 Büyük Buhran'ından bu yana en sert daralmayı yaşayan ABD'ye bir darbe de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch'ten geldi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, kamu finansmanındaki bozulma ve inandırıcı bir mali konsolidasyon planı olmamasının altını çizerek, ABD'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekti.

Fitch, ABD'nin kamu finansmanındaki bozulmanın ve inandırıcı bir mali konsolidasyon planı olmadığının altını çizerek, "Yüksek mali açık ve borç, koronavirüsün neden olduğu büyük ekonomik şok öncesinde halihazırda orta vadeli bir yükseliş patikası izliyordu. ABD'nin geleneksel kredi gücü aşınmaya başladı" değerlendirmesinde bulundu.