ABD Afganistan’dan Çekilmeyi Şartlara Bağladı
14 Ekim 2020

ABD Afganistan’dan Çekilmeyi Şartlara Bağladı

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, ABD’nin Afganistan’dan daha fazla asker çekmesinin Taliban’ın saldırıları azaltmasına, Afgan hükümeti ile barış görüşmelerini ilerletmesine ve ABD’nin hayati ulusal güvenlik çıkarlarının garanti altına alınmasına bağlı olduğunu söyledi.

General Milley, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD kuvvetlerinin ‘Noel’e kadar’ geri dönmesini istediğini açıklamasından 5 gün sonra NPR Radio’ya verdiği demeçte konuya değindi.

ABD Genelkurmay Başkanı, Afganistan’daki son 4 bin 500 ABD askerinin geri çekilmesinin, Taliban ile kararlaştırılan koşullar ve şiddetin azaltılmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Milley konuya ilişkin, “Anlaşmanın tamamı ve tüm geri çekilme planları koşullara bağlıdır. Buradaki kilit nokta, savaşı sorumlu bir şekilde sona erdirmeye ve bunu Afganistan’da tehlikede olan ABD’nin hayati ulusal güvenlik çıkarlarının güvenliğini garanti altına alacak şekilde yapmaya çalışmamızdır” şeklinde bir yorumda bulundu.

Milley, Kabil ile müzakere yapılması ve şiddetin önemli ölçüde azaltılmasını gerektiren anlaşmanın Şubat ayında Taliban ile imzalanmasının ardından 12 bin olan ABD asker sayısının azaldığına dikkat çekerek, “Anlaşma her zaman böyleydi. Bu Başkan’ın şartlara dayalı bir geri çekilme kararıydı” dedi.

Afganistan’daki şiddet seviyesinin önceki yıllara göre düşük olduğunu dile getiren General Milley, yine de son dört ila beş aydaki düşüşün çok az olduğunu belirtti.

Geri çekilme planına göre, Afganistan’daki ABD kuvvetlerinin sayısının Kasım ayına kadar 4 bin 500’e düşmesi bekleniyor. Ancak Pentagon, müzakerelerin ilerleyişini izlemek için bu sayıyı 2021’e kadar tutmayı planlıyor. Washington bu konuda belirsiz sinyaller veriyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, geçtiğimiz hafta Afganistan’daki ABD kuvvetleri sayısının önümüzdeki yılın başlarında 2 bin 500’e düşeceğini söyledi. Ancak bundan birkaç gün sonra Trump, 25 Aralık’a kadar Afganistan’daki tüm ABD askerlerinin geri çekileceğine dair bir tweet paylaştı.

Trump’ın askerleri geri çekme sözü, seçim kampanyasını yeniden canlandırma ve 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerini kazanma şansını artırma bağlamında geldi.

Washington ile Taliban arasındaki anlaşmada öngörülen şartlardan biri, Taliban’ın yerleşim alanlarına saldırmaktan kaçınmasıydı.

Ancak geçtiğimiz hafta sonunda Helmand Eyaleti’nin başkenti Laşkar Gah’ın eteklerinde şiddetli çatışmalar yaşandı ve ABD güçleri hava saldırıları ile Taliban unsurlarını hedef aldı.

Gelecekteki çekilmelerin başkan tarafından belirleneceğini söyleyerek belirli bir rakam vermeyi reddeden Milley, “Biz ordu olarak başkanın sorumlu bir karar alabilmesi için koşullar hakkında tavsiyemizi sunuyoruz” dedi.