ABD Afganistan Barış Görüşmelerinde Hayal Kırıklığına Uğradı
20 Nisan 2019

ABD Afganistan Barış Görüşmelerinde Hayal Kırıklığına Uğradı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD ile Afganistan arasında yürütülen sözde barış görüşmeleri Taliban ile Afgan hükümet yetkilileri arasındaki liste krizi nedeniyle süresiz ertelendi. ABD, yaşananlardan üzüntü duyduğunu açıklarken, tarafları kararı tekrar gözden geçirmeye davet etti.

Katar’ın başkenti Doha’da hafta sonu yapılması planlanan barış görüşmeleri, Kabil hükümetinin katılımcı listesine itiraz sebebi ile son dakikada ertelendi. İlgili taraflarca resmi açıklama yapılmamasına rağmen, barış görüşmelerine destek veren organizasyon yetkilileri, katılımcı delegeler konusundaki anlaşmazlık sebebi ile bu durumun yaşandığını ifade ettiler.

Katar Çatışma ve İnsani Çalışmalar Merkezi yöneticisi Sultan Barakat konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu talihsiz erteleme, konferansa kimlerin katılması gerektiği konusunda geniş bir fikir birliği oluşturmak için gereklidir. Her iki tarafında yoğun çaba ve iyi niyetine rağmen, böyle bir toplantı gerçekleştirmenin henüz zamanının gelmediği açık” ifadeleri kullandı.

Kabil’in 250 Kişilik Listesini Taliban Çok Buldu

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani yönetimi önceki gün, Doha’da gerçekleştirilmesi planlanan barış görüşmelerine katılım sağlamak için siyasiler dâhil birçok ismin yer aldığı 250 kişilik bir liste açıklamıştı.

Ancak Taliban uzun listenin “anormal” olduğunu belirterek, bu kadar insanla görüşmeyi planlamadıklarını duyurdu. Taliban ayrıca, Kabil ile doğrudan müzakereleri kabul etmemek konusunda ısrarcı davranmıştı.

Hükümet yetkilileri, müzakerelerin başarısızlığından Katar hükümetini sorumlu tutuyor. Yapılan açıklamada, Eşref Gani hükümeti listesi ile Katar’ın hazırladığı listede farklılık olduğu öne sürüldü.

ABD Hayal Kırıklığına Uğradı

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, girişimin ertelenmesinden duyduğu hayal kırıklığını ifade ederek, herkesi diyaloğa ve barış sürecine bağlı kalmaya davet etti.

ABD, Taliban ile barış anlaşmasına varmak için Doha’da ikili barış görüşmeleri gerçekleştiriyor.