AB Ülkeleri ‘Çocuk Sığınmacılar’ Konusunu Ağırdan Alıyor!
08 Nisan 2020

AB Ülkeleri ‘Çocuk Sığınmacılar’ Konusunu Ağırdan Alıyor!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Yunan adalarındaki çocuk sığınmacıların AB üyesi ülkelere gönderilmesinde ilerleme sağlanamıyor. Yardım kuruluşları, salgının yayılması nedeniyle hızlı davranılması çağrısı yapıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Ege Denizi’ndeki Yunan adalarında kalan, ebeveyni yanında olmayan sığınmacı çocukların, onları almak isteyen 8 ülkeye gönderilmesinde yeni tip koronavirüs yüzünden zorluklar yaşandığını açıkladı. AB Komisyonu salgın nedeniyle tahliyenin bir an önce başlaması gerektiğine dikkat çekiyor. Yunan adalarındaki 1.600 sığınmacı çocuk ve gencin gönderilme tarihi konusunda kesin bir tarih verilemiyor.

AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlık İşleri Sözcüsü Adalbert Jahnz, yalnız başına kampta kalan çocuk ve gençlerin gönüllü ülkelere gönderilmesi konusunda henüz standart bir prosedür oturtulamamış olsa da ülkelerin söz konusu sığınmacı çocukları hemen almaya başlayabileceğini söylüyor. Sözcü Jahnz, Yunan makamlarının gönüllü sekiz ülkeye gönderilecek çocuk ve gençleri tespit ettiğini, bu nedenle aslında tahliyenin hemen başlayabileceğini vurguluyor. AB Komisyonu Sözcüsü, teknik detayların netleştirilmesi amacıyla BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü ve Yunan makamlarının tekrar biraraya geleceğini de vurguluyor.

Sekiz Gönüllü Ülke Var

Mart ayı başında Almanya, Lüksemburg, Fransa, Litvanya, İrlanda, Portekiz, Hırvatistan ve Finlandiya, Yunan adalarındaki sığınmacı kamplarında yalnız olan sığınmacı çocuk ve gençleri almak istediğini açıklamıştı. Yunanistan’ın şimdiye kadar hangi çocukların nereye gönderileceği konusundaki prosedürü şimdiye kadar tamamlamış olması planlanıyordu.

Kamplarda yalnız kalan çocuk ve gençlerin gönüllü sekiz AB ülkelerine dağıtımını AB Komisyonu ile birlikte Yunanistan ve BM birlikte koordine ediyor. AB Komisyonu, gönderilecek reşit olmayan yalnız sığınmacıların, kapasitesinin çok üzerinde bir şekilde dolu olan kamplardan önceden alınıp, otellere yerleştirilebileceğini de hatırlatıyor. Mültecilere yardım kuruluşu Pro Asyl ise koronavirüs salgın tehdidi yüzünden kampların tamamıyla boşaltılması yönündeki talebini tekrar ediyor.

Almanya 50 Çocuk Getirmeyi Planlıyor

Almanya, Yunan adalarındaki sığınmacı kamplarından yanında ailesi olmayan 50 çocuğu kabul etmeye hazırlanıyor. Sekiz AB ülkesi, kamplarda yalnız başına kalan bin 600 çocuk ve genci kabul edeceğini bildirmişti.

Alman İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, konuyla ilgili kararın Bakanlar Kurulu toplantısında alınması bekleniyor. Reşit olmayan sığınmacı çocukların, imkânlara göre, gelecek haftadan itibaren Almanya’ya getirilmesi planlanıyor. Bakanlığın verdiği bilgilere göre, koronavirüs salgını nedeniyle iki hafta karantina altında tutulacak çocuklar, bu sürenin ardından farklı eyaletlere yerleştirilecek.

Meclis Başkan Yardımcısı Roth’tan Tepki

Almanya’nın ilk etapta sadece 50 sığınmacı çocuğu kabul etmeyi planlaması tepkilere de yol açtı. Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, bu sayının yeterli olmadığını söyledi. Yeşiller partisinin eski lideri Roth, atılan adımı "Çoktan yapılmalıydı ve aynı zamanda çok da az" sözleriyle değerlendirdi. Almanya’nın söz verdiği gibi risk altındaki 350 sığınmacı çocuğu kabul etmesi gerektiğini belirten Roth, aynı zamanda insani sorumluluğunu da yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. Roth, koronavirüs salgını öncesinde de Yunan adalarında kapasitelerinin üzerinde dolu olan kamplarda "insani felaket ve insan hakları açısından utanç yaşandığını" söyledi.