Millet 5 Bin 500 TL’ye Talim, 40 Bin TL Alan Milletin Vekili: “Durumum Çok Vahim”
02 Temmuz 2022

Millet 5 Bin 500 TL’ye Talim, 40 Bin TL Alan Milletin Vekili: “Durumum Çok Vahim”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Ak Parti Hükümeti, açlık sınırının altında kalan asgari ücreti törenle duyururken, AKP Elazığ milletvekili Zülfü Demirbağ, 40 bin TL maaşla geçinemiyorum diye ekranlarda sızlanması tepkiyle karşılandı.

Türk-İş’in kısa süre önce açıkladığı 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olan 6.391 TL’nin altında kalan 5 bin 500 TL olan asgari ücreti Madrid’deki NATO Zirvesi’nden dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan törenle duyurdu.

Vatandaşın hali böyle iken, uzun süre önce et zammı sonrası “Gerekirse yarım kilo et yeriz” diyen AK Partili Demirbağ’ın 3 gün önce ekranlarda “Utanıyorum, danışmanlarıma borçlandım” diyerek 40 bin TL maaşla geçinemiyorum diye sızlanması tepkiye neden olmuştu.

Katıldığı bir televizyon programında geçmişten bahseden Demirbağ, “İki tanede kooperatife girdim ev sahibi oldum ben İstanbul’da. Şimdi? Şimdi mümkün değil, nasıl yapacaksınız?” diye sordu.

Millet evine ekmek alma derdindeyken, milletin vekilinin ev alma derdinde olması ve bunu ekranlarda açıklaması yönetenle yönetilen arasındaki kopukluğu yani demokrasinin hakikatte ne olduğunu ortaya koyuyor. Milletin vekili olmayı, mal biriktirme makamı olarak gören ve halkın sefalet içinde yaşam sürmesini umursamayan ve tıpkı “ekmek yoksa pasta yesinler” diyen zamanın Fransız Kraliyet ailesi gibi “Ayda 2 kilo et yiyorsak, yarım kilo yeriz. Domatesi iki kilo yerine iki tane alırız” diyerek halkın aklıyla dalga geçen vekilin sözleri halkın hissiyatından ne kadar uzak olduğunun da bir belgesi.

AK Parti’li Demirbağ’ın son katıldığı programda konuşmasının ilgili bölümü ise şöyle:

Şu anda utanıyorum ki, danışmanıma ‘Oradan 2-3 bin lira getirin. Niye? Danışmanlarıma borçlanmışım maaşımı bekliyorum, 15 gün sonra alacağımız. Bayram öncesi maaşı bekliyoruz. Öyle değil, dışarıdan göründüğü gibi değil. İçi giden, vicdanı olan bir insan o milletvekili maaşıyla milletvekilliği yapamaz. Çok zor. Eee şimdi ben İstanbul Belediyesi’nde bürokrattım. Yönetim kurulu üyeliği de alıyordum bir denetim bir yönetim. Valla şu ankinden çok çok iyiydi benim durumum. İki tanede kooperatife girdim ev sahibi oldum ben İstanbul’da. Şimdi? Şimdi mümkün değil, nasıl yapacaksınız?”

Vekil Maaşı 40 Binden 56 Bine Çıkıyor

Çokça konuşulan Cumhurbaşkanlığı ödeneğine yapılan zammın ardından milletvekillerine de zam geliyor. 40 bin lira civarında olan milletvekili maaşı da yaklaşık 17 bin lira zamla 56 bin lira olacak. Milletvekili emekli maaşları ise 18 bin liradan 25 bin 380 liraya çıkacak.

Hem 25 bin liralık emekli maaşı, hem de 56 bin liralık milletvekilliği maaş alanların toplam aylıkları böylece 81 bin liraya ulaşacak.

En düşük emekli maaşı 3 bin 500 lira, asgari ücret ise yeni yapılan yüzde 30’luk zamla 5 bin 500 TL’ye çıkarken, Milletvekilinin 40 bin yeni zamla 56 bin lira olacak maaşla geçinemediğini açıklaması büyük tepki topluyor.