Ankara’nın Astana Ortağı Rusya, İdlib’de 5’i Çocuk 7 Sivili Vahşice Katletti
22 Temmuz 2022

Ankara’nın Astana Ortağı Rusya, İdlib’de 5’i Çocuk 7 Sivili Vahşice Katletti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

“Astana Üçlüsü” içinde yer alan Rusya’nın İdlib’de gerçekleştirdiği katliamda 5’i çocuk 7 sivil hayatını kaybetti.

Muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, TSİ 05.36'da Lazkiye'deki Hımeymim üssünden kalkan Rus savaş uçağı, İdlib'in batısındaki Yakubiye ve Cudeyde köylerini bombaladı.

İdlib Sivil Savunma yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Rus uçağının İdlib'in Cudeyde köyüne hava saldırısında 5'i çocuk 7 kişi yaşamını yitirdi, 13 kişi yaralandı.

Hedef alınan bölgede Hristiyanların yanı sıra yerinden edilen aileler de ikamet ediyor.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin zorba Esed rejimi ve destekçilerinin Hama’daki saldırılarından kaçarak bölgeye sığınan siviller olduğu öğrenildi.

İdlib Süreci

Türkiye, Rusya ve İran arasında 4-5 Mayıs 2017'de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturulmuştu.

Esed rejimi ve İran destekli teröristler, Rusya'nın hava desteğiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip İdlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı.

Rusya ve rejim güçleri, Mayıs 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara başladı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde çok sayıda büyük yerleşimi ele geçirdi.

Son olarak Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart 2020'de Moskova'da yeni bir mutabakat sağlandı.

2017-2020 döneminde yaklaşık 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldırılarında Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı. Türkiye’nin gerginliği azaltma bölgelerinde kurduğu gözlem noktaları tek tek Esed rejmi tarafından ele geçirildi. Soçi ve Moskova’da kapalı kapılar ardında alınan kararlar tek tek uygulandı. “Astana Üçlüsü” Rusya, Türkiye ve İran tarafından alınan kararlar, Esed rejiminin elini güçlendirmiş ve halkın zorba rejime karşı başlattığı devrimi başarısızlığa uğratmıştı.

İran ve Lübnan’daki partisi Hizbullah’ın vahşi katliamlarına rağmen 2015 yılında muhaliflerin Suriye’nin büyük bir bölümünü kontrol altına alması ve halkın İslami devrim isteklerini açıkça beyan etmesi üzerine ABD, arkasında halkı ve ordusu kalmayan ajanı Esed rejimini ayakta tutabilmek için Rusya’yı birtakım kazançlar sunarak Suriye sahasına davet etmişti. 6 yıllık zaman sürecinde ciddi kayıplar veren Rusya, Suriye’deki şeytani rolünün bir an önce sonlanmasını istiyor. Astana Üçlüsü olarak bilinen Rusya, Türkiye ve İran, masada aldıkları kararları sahada uygulayarak muhalefeti İdlib’e hapsetmiş ve yıkılmaya yüz tutmuş Esed rejimini yeniden ayağa kaldırmıştı. Bu süreçte Türkiye, muhalefeti ılımlı ve radikal diye ikiye bölerek bir kısmını yanına çekmeyi başarmış ve Esed rejimine karşı mücadele etmelerini engellemişti.

Rusya ve Esed rejimi uzun zamandır İdlib bölgesine saldırılar düzenlemesine rağmen Türkiye ve kontrolü altındaki muhalifler ciddi bir karşılık vermeden beklediği ve ABD’nin himayesinde yürütülen Cenevre görüşmelerini ve siyasi süreci desteklediklerini ifade ediyorlar.