Zorba Diktatör Sisi, 9 Müslümanı İdam Etti
21 Şubat 2019

Zorba Diktatör Sisi, 9 Müslümanı İdam Etti

BBC

Köklü Değişim Medya

Mısır’da 2015 yılında gerçekleştirilen bombalı saldırıda Başsavcı Hişam Berekat'ın ölümüne sebep oldukları iddiasıyla yargılanan 9 darbe karşıtı Müslüman idam edildi. İdam edilenlerin mahkemede, “Bize o kadar çok elektrik verildi ki bundan sonraki 20 yıl Mısır'ı aydınlatmaya yeter” ifadeleri dikkat çekmişti.

2013'te Mürsi hükümetini darbeyle görevden uzaklaştıran Sisi, göreve başladıktan sonra bölgede ABD ve "İsrail"i memnun etmek için sayısız zulme imza attı. Geçtiğimiz hafta, 2034 yılına kadar Mısır'ın başında kalabilmenin yolunu açan kanunu mecliste onaylatan Sisi, selefi diktatör Hüsnü Mübarek'in izinden gidiyor.

Başkent Kahire'de Başsavcı'nın konvoyuna düzenlenen bombalı araç saldırısıyla ilgili davada zorba yönetimi ile tanınan Sisi güdümündeki yargı, 28 kişinin idamına karar vermişti.

Uluslararası Af Örgütü, 9 kişinin yargılanmasının işkence iddialarıyla birlikte hiç adil yürütülmediğini duyurdu. İdamların, ülkedeki "adaletsizliğin büyüklüğünün göstergesi" olduğunu söyledi.

Çarşamba günü idam edilen 9 kişinin ifadeleriyle, "Başsavcı'ya suikast düzenlediklerini itiraf etmeleri için işkenceye maruz bırakıldıkları" anlaşıldı.

İdam edilenlerden Mahmud el Ahmadi'nin, dava sırasında hakime "Bana elektrik verin ben de size [1981'de hayatını kaybeden eski cumhurbaşkanı] Enver Sedat'ı öldürdüğümü söyleyeyim. Bize o kadar çok elektrik verildi ki bundan sonraki 20 yıl Mısır'a aydınlatmaya yeter" dediği görüntüler kamera kayıtlarında mevcut.

Sanıklar, ifadelerinin işkence altında alındığını belirterek suçlamaları reddetmişti. Ancak Yargıtay, idam kararlarını kasım ayında onamıştı.

Mısır'da seçimle başa geçen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrildiği 2013 darbesinden bu yana yüzlerce kişi idam cezasına çarptırıldı. Çoğu, Mursi'yi destekleyen Müslüman Kardeşler'le bağlantısı olan masum Müslümanlardı.

Üst mahkeme bu cezaların çoğunu iptal etse de, sadece bu yıl ülkede 15 kişinin idamı gerçekleştirildi.

Son olarak idam edilen 9 kişiden önce 3 kişi, Kahire'de 2013'te bir polisi öldürmek suçlamasıyla, 3 kişi de 2014'te bir hakimin oğlunu öldürmek suçlamasıyla yargılanmıştı. Uluslararası Af Örgütü, bu davalarda da sanıkların işkenceye maruz kaldığına dair iddiaların olduğunu ifade ediyor.

Hükümet, Başsavcı Berekat'ın öldürülmesiyle ilgili Müslüman Kardeşler örgütünü ve Gazze'deki Hamas'ı suçlamasına rağmen her iki taraf da bu asılsız iddiaları reddediyor.

ABD ve “İsrail”in memnuniyeti için Müslümanlar üzerinde baskı kuran zorba diktatör, bu tip karalama ve asılsız iddialarla Washington’ın bölgedeki planlarını yürütüyor.