Yemen, ABD Çıkarları İçin Tarumar Edildi
05 Kasım 2018

Yemen, ABD Çıkarları İçin Tarumar Edildi

Köklü Değişim

Köklü Değişim Medya

ABD çıkarlarını korumak için kurulan Suud öncülüğündeki koalisyonun 2015’te başlayan müdahalesi ile yerle bir edilen Yemen’de vahşet devam ediyor.

ABD’nin Yemen’deki taşeronu Suudi Arabistan’ın adının sürekli katliamlarla anılması ve dünya kamuoyundan yükselen sesler, Washington’ı Yemen’deki taraflara 30 gün içinde ateşkes yapılması çağrısına ittiğini gösteriyor.

Masadan istediğini alabilmek için tarafların ağır silahlarını teslim etmesini de şart koşan ABD, Suud öncülüğündeki katliam ile yüzüne gözüne bulaştırdığı siyasi çıkmazdan daha fazla yıpranmadan çıkabilmek için diplomasi yoluna başvurduğu gözlemleniyor.

Barış güvercini postuna bürünen ABD, Yemen’deki kaos ve katliam ile alakası olmadığını ve savaşı durdurmak için çalıştığı pozlarını vererek BM’yi göreve çağırsa da, yıllardır süren vahşetin faili olarak perde arkasından Müslüman kanına bulanmış elleri ile kuklalarını idare etmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonundan (UNICEF), Yemen'de, korunulması mümkün olan hastalıklar nedeniyle her 10 dakikada 1 çocuğun hayatını kaybettiği açıklandı.

UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Hayrat Kalabari, Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlediği basın toplantısında, Yemen'deki vahşete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kalabari, ülkenin içerisinde bulunduğu olumsuz sağlık koşullarına işaret ederek, "Yemen'de korunulması mümkün olan hastalıklardan dolayı her 10 dakikada 1 çocuk hayatını kaybediyor." dedi.

Suud öncülüğündeki koalisyonun gerçekleştirdiği bombardımanlar neticesinde altyapının tamamen çöktüğü ülkede salgın hastalıklar kol geziyor. Temiz suya ulaşmanın imkansız olduğu bölgede ABD’nin siyasi çıkarları için topyekün bir ülke acımasızca yok ediliyor.

"Yemen bugün çocukların cehennemidir." diyen Kalabari, bu durumun belli bir kesimini değil, tüm Yemenli çocukları kapsadığını vurguladı.

Her Yıl 5 Yaş Altı 30 Bin Çocuk Ölüyor

Kalabari, acımasız savaş sebebiyle yaşanan yetersiz beslenmeye dikkat çekerek, "Her yıl 5 yaş altı 30 bin çocuk hayatını kaybediyor. Kötü beslenmenin durdurulması halinde bu ölümlere engel olunabilir." dedi.

Yemen'de 1,8 milyon çocuğun ileri derecede kötü beslenmeye maruz kaldığını belirten Kalabari, bu çocuklardan 400 bininin ölümle burun buruna yaşadığını vurguladı.

Kalabari, kötü beslenmeden dolayı ölümün kıyısında yaşayan çocukların yüzde 40'ının Suud öncülüğündeki koalisyonun sürekli bombaladığı Hudeyde kentinde yaşadığını açıkladı.

İnsani Yardımlar Kayıtsız Şartsız Ulaşmalı

Kalabari, Yemen'de savaşan taraflara insani yardımların, kayıtsız şartsız ulaştırılması ve halkın korunması çağrısında bulundu.

Uzun süredir siyasi kaosun yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri kontrol altında tutuyor. Ülkenin birçok kenti ordu ile Husiler arasındaki çatışmalara sahne oluyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Yemen hükümetine destek vererek işleri içinden çıkılmaz bir hale getirip katliamlarına devam ediyor.

Sağlık ve pek çok alanda insani kriz yaşanan Yemen’de, temiz suya ulaşımın olmaması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklikler gibi nedenlerle kolera başta olmak üzere salgın hastalıkların tehdit boyutu gün geçtikçe artmakta.