Üsler Irak’ın, Irak Kimin?
20 Şubat 2019

Üsler Irak’ın, Irak Kimin?

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Trump’ın, ABD’nin bir vilayetiymiş gibi Irak’ta görev yapan ABD’li askerleri ziyaret edip, “Bağdat Hükümeti”nin yetkilileriyle bir görüşme yapmadan çekip gitmesi ile gündeme gelen üsler hakkında açıklama yapan Başbakan Abdulmehdi, Irak’ta yabancı askeri üs bulunmadığını ifade eden trajikomik bir açıklamada bulundu.

Abdulmehdi, açıklamasında ayrıca işgalci ABD’nin, “Irak Devleti”nin talebi üzerine ülkede bulunduğunu beyan etti.

Abdulmehdi, başkent Bağdat'ta düzenlediği haftalık basın toplantısında, "Irak'ta hiçbir yabancı askeri üs bulunmuyor. Üslerin hepsi Irak üsleridir. ABD'li ve diğer yabancı güçlerin görevi, IŞİD'le mücadele, Irak güçlerini eğitmek ve onlara danışmanlık etmekle sınırlıdır" açıklamasında bulundu.

ABD'nin Irak'taki asker sayısının gizli olmadığını dile getiren Abdulmehdi, son olarak bugün ABD'nin Irak Maslahatgüzarı Joey Hood'un yaklaşık 5 bin 200 Amerikan askerinin Irak'ta bulunduğu bilgisini verdiğini belirtti.

"Irak'ta ABD'li olmayan yabancı güçler de var, onların da sayısı 2 bin 500 ile 3 bin arasında değişiyor" açıklamasında bulunan Abdulmehdi, yabancı müsteşarların sayısının da aynı civarda olduğunu belirtti.

ABD’li Güçler Hükümetin Talebi ile Geldi

Abdulmehdi, Irak meclisinin "ABD'li güçlerin ülkeden çıkarılması yönünde karar alması durumunda hükümetin tutumunun ne olacağı" sorusuna, Irak’taki ABD işgal güçlerinin, Irak hükümetinin talebi ile geldiğini ve bu konuda herhangi bir değişiklik (ülkeden gönderme) olursa duyurulacağını ifade eden bir cevap verdi.

ABD’den de Benzeri Yanıt Geldi

Irak’ı işgal ederek milyonlarca Müslümanı katleden ve yeraltı zenginliklerini sömüren ABD’nin “Irak hükümetinin talebi üzerine ülkede bulunduğunu” ifade eden Abdulmehdi’nin açıklamasının bir benzeri de ABD’den geldi.

ABD'nin Irak Maslahatgüzarı Joey Hood, bugün Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, ABD'li askerlerin Irak'ta merkezi hükümetin çağrısı üzerine varlık gösterdiğini belirterek, "Irak hükümetinin talep etmesi halinde (ABD) güçlerimiz, uluslararası koalisyon ve NATO güçleri ülkeden çekilebilir" dedi.