Türkmenistan’da “İslam’a Karşı Mücadele” Had Safhada
09 Ocak 2019

Türkmenistan’da “İslam’a Karşı Mücadele” Had Safhada

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Laiklik yanlısı Türkmenistan'da, güvenlik güçlerinin sözde “radikalizmle” mücadele adı altında, camide ibadet eden vatandaşları dahi sorguladığı öğrenilirken, Müslüman Türkmen halkının durumdan oldukça endişeli olduğu bildirildi.

Türkmenistan'da polis ve emniyet güçleri, ülkedeki dindarlara karşı çok sert önlemler alıyor, sorguya çekiyor.

Türkmenistan’ın Lebap ve Daşoguz şehrinde vatandaşların aşırı dincilikten sakınmaları gerektiğine yönelik telkinler veriliyor ve yapılan sorgularda karşı yaptırım uygulanacağı söyleniyor.

Her Türlü Dini Faaliyet, Güvenlik Güçlerinin Merceği Altında

Laikliğin sıkı bir şekilde uygulandığı Türkmenistan’da, camiye düzenli bir şekilde giden ve dini konuşmalar yapan vatandaşlar polis ve istihbarat güçlerinin sıkı denetimi altında.

Basına yansıyan bir diğer haberde Daşoguz ilinde, sakal ve bıyık bırakanlar emniyet güçlerince sorguya çekiliyor. Ayrıca camilerde kameralar bulunuyor. Polisler, Türkmen vatandaşların cep telefonlarında dini belge veya bilgi bulunup bulunmadığını araştırıyorlar.

Edinilen bilgilere göre, polisler gözaltına aldıkları vatandaşlara, "Niye namaz kılıyorsunuz? Kim bilir bir bağlantını saklıyorsun? Anne baban kim? Sana namaz kılmayı ve camiye gitmeyi kim talep ediyor?" şeklinde sorular yöneltiyorlar.

Diğer yandan, özellikle kamu görevlilerinin arasında camiye gitmeye ve iş yerinden namaz kılmaya devam edenlerin işlerine son verileceğine yönelik baskılar yapılıyor.

Türkmenistan'da Sözde “Radikalizmle Mücadele” Adı Altında “İslamla Mücadele”

Bilindiği üzere, Türkmenistan'ı ziyaret etmek için yurtdışından gelenler, havaalanında sorguya çekiliyor. Köktendinci veya radikal bir imajı olanlar ülkeye alınmıyor, telefonları incelenerek dini dokümanlar var mı, kontrol ediliyor.

Türkmenistan, Müslüman ve köklü bir tarihi bulunan bir ülke. Ancak, özellikle Afganistan’a sınır olması nedeniyle radikal İslam ve köktendincilik (fundamentalizm) mücadele kapsamında çok sert tedbirler alınıyor.

Batı’nın İslam ve Müslümanlarla mücadele etmek için ürettiği “radikalizm, köktendincilik, Ilımlı İslam” vb. kavramları, halkı Müslüman olan ülkelerin başındaki yöneticiler bizzat Batı’ya hizmet etmek adına İslam ve Müslümanlarla mücadelede kullanmaktadırlar.

İslam’ın radikali, köktendinciliği yoktur. Kur’an-ı Kerim ve Sünnette dayalı İslam anlayışı bütün Müslümanların ortak değeridir.

Bölge ülkeleri, Batı’nın emellerine hizmet ederek, bu kavramları İslam’ın yayılmasının önüne geçmek, İslami davet çalışmalarını engellemek amacıyla kullanıyorlar.

Oysa Müslümanlar için gerçek tehdit, Batılı Kâfirler ve onların yerli ajan yöneticileridir. Önüne geçilmesi, tedbir alınması gerekenler; Batı’nın ürettiği, “demokrasi, laiklik, milliyetçilik, menfaatçılık vb. zehirli fikirler olduğu gibi haram olan faiz, içki, kumar, zina ve rüşvetle mücadeledir.

Türkmenistan, dini özgürlüğün kısıtlanması noktasında ve Müslümanlara yönelik baskılar da uluslararası arena da üst sıralarda yer alıyor.