Türkiye’ye AB Kapılarında Darbe
14 Mart 2019

Türkiye’ye AB Kapılarında Darbe

VOA

Köklü Değişim Medya

32 yıldır inatla AB’ye girebilmek için Avrupa kapılarında bekleyen Türkiye, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye'yle müzakerelerin askıya alınmasını isteyen raporu onaylamasına sert tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘ın, 2004’te Avrupa Birliği’nin (AB) isteği üzerine zinayı suç olmaktan çıkardıklarını ve hata ettiklerini açıklamıştı. Müslümanların yoğun eleştirilerine rağmen, Avrupa Birliği’ne girebilmek için İslam’ın emirlerini, yasaklarını bile hiçe sayan kararlar alan iktidarlar, AB kapılarında 32 yıldır üye olabilmek için inatla bekliyor.

Çarşamba günü AP'nin Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin askıya alınması önerisinde bulunan kararı Strasbourg'daki genel kurul oturumunda oy çoğunluğuyla kabul edildi. Oylamaya katılan 622 parlamenterden 370'i karar lehinde, 109'u ise karar aleyhinde oy kullandı. Bu karara Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Ülkemiz ve AB arasındaki ilişkileri tekrar canlandırmak üzere ortak çabalarımızı arttırdığımız ve Türkiye’nin 15 Temmuz hain darbe girişiminin neden olduğu travmayı geride bırakarak reform sürecini yeniden başlattığı bir dönemde, Avrupa Parlamentosu tarafından benimsenen tek taraflı ve objektiflikten uzak tutuma, tarafımızca herhangi bir değer atfedilmesi mümkün değildir. Sözkonusu tavsiye kararı bizim için hiçbir anlam ifade etmemektedir” denildi.

Açıklamada, “Öte yandan, verilen aleyhte ve çekimser oyların oranının yüksekliği, bu tavsiye kararının esasında 751 üyeli AP içinde de sağlam bir zemin bulmadığını göstermektedir” ifadesi kullanıldı.

Rapor için “gerçekleri yansıtmayan, dışlayıcı, ayrımcı ve popülist bir metin” nitelemesi yapıldı.

AB’ye üyelik, ülkemizin stratejik hedefidir” denilen açıklamada, “İlişkilerimizin ana eksenini oluşturan katılım müzakerelerinin askıya alınmasına yönelik çağrı, Avrupa Parlamentosu’nun vizyoner bir bakış açısından yoksun olduğunu ve ahde vefa ilkesine saygı duymadığını açıkça ortaya koymaktadır” değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda 1915 olaylarıyla ilgili tek taraflı değerlendirmeye yer verildiği belirtilen açıklamada, “Bu raporun yanlılığını ve siyasiliğini göstermektedir” denildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, reform sürecinin arkasındaki itici ve hızlandırıcı güçtür” denilen açıklamada “Yargı Reformu Stratejisinin güncellenmesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nın hazırlanması ve vize serbestisi sürecinde ilerleme kaydedilmesi gibi reform odaklı adımlar attığımız bir dönemde, raporda asılsız iddialara yer verilmiş olması Avrupa Parlamentosu’nun çelişkili ve önyargılı tutumunun göstergesidir.

Avrupa Parlamentosu’ndan beklentimiz, Türkiye aleyhinde tutum benimsemekten ziyade, halklarımızı yakınlaştıracak vize serbestisi ve ekonomik alanda bütünleşmemizi daha üst seviyelere çıkaracak Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gibi hedeflerde yapıcı ve teşvik edici rol üstlenmesidir.”

Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik’te karar hakkından açıklamalarda bulunmuş ve raporu sert bir dille eleştirmişti. Açıklamasında bir bölümünde çelik şöyle demişti:

AP’ye sesleniyoruz... Bu raporu size aynen iade ediyoruz. Kabul ettiğiniz bu raporu, ‘Avrupa Irkçılık ve İslam Düşmanlığı Müzesi’ kurup, kapısına asabilirsiniz. O raporu her gördüğünüzde, Avrupa’yı ırkçılara adım adım bir kere daha nasıl teslim ettiğinizi hatırlarsınız

Ak Parti, AB’nin İslam düşmanlığını dile getirmesine rağmen, iktidarı boyunca AB kapılarında en uzun süre bekleyen hükümet konumunda. Çelik’in bu açıklaması, seçim öncesi iç siyasete yönelik populist bir çıkış olarak görülüyor.

Ne Olmuştu?

Çarşamba günü AP'nin Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin askıya alınması önerisinde bulunan kararı Strasbourg'daki genel kurul oturumunda oy çoğunluğuyla kabul edildi. Oylamaya katılan 622 parlamenterden 370'i karar lehinde, 109'u ise karar aleyhinde oy kullandı. 143 parlamenter ise çekimser kaldı. Karara gerekçe olarak, Türkiye'de demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarındaki "gerileme" ve son anayasa değişikliğinin mevcut haliye yürürlüğe girmiş olması gösterildi.