Türkiye’den Sonra Sudan’da ‘Katil Esed’e Yeşil Işık Yaktı!
17 Aralık 2018

Türkiye’den Sonra Sudan’da ‘Katil Esed’e Yeşil Işık Yaktı!

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, dün gerçekleştirdiği Şam ziyaretinde Esed ile bir araya geldi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre, Esed, Şam Havalimanı’nda Beşir’i karşıladı. İkili, Suriye Halk Sarayı'nda yaptığı görüşmede, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Suriye ve bölgedeki gelişmeleri ele aldıkları bildirildi.

Hartum’un Suriye ve güvenliğinin yanında durduğunu ifade eden Beşir, ülkesinin Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda destek sunmaya hazır olduğunu vurguladı.

Suriye’yi ziyaretinden dolayı Beşir’e teşekkürlerini sunan Esed’in, söz konusu ziyaretin ‘iki ülke ilişkilerinin savaş öncesi duruma dönmesinde ivme kazandıracağını’ söylediği bildirildi.

Beşir’in Şam ziyareti dönüşünde Hartum’da basına kısa bir açıklama yapan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Usame Faysal, iki liderin görüşmeler sırasında, birçok Arap ülkesinin yaşadığı şartlar ve krizler nedeniyle ülkelerin egemenliğine saygı ve içişlerine müdahale edilememesine dayalı olarak Arap eyleminde yeni yaklaşımların geliştirilmesinin gerektiği konusunda mutabık kaldığını söyledi.

Çavuşoğlu: “Esed Seçimleri Kazanırsa Kendisiyle Çalışabiliriz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de demokratik ve güvenilir bir seçim yapılması halinde Esed ile çalışma konusunu herkesin değerlendirmesi gerekebileceğini belirtti.

Katar'ın başkenti Doha'da bir forumda konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, zorba diktatör Esed hakkında tartışılacak açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, demokratik seçimleri kazanması halinde, Esed ile çalışmanın meşruiyet kazanabileceğini ifade etti.

Suriye'de 7 yıldır süren savaşta, 25 Milyon olan ülke nüfusunun üçte birini mülteci durumuna düşüren, 1 milyona yakın insanı acımasızca katleden Esed rejimine, iktidardan yapılan bu açıklamayla 'yeşil ışık' yakıldı.