Türkiye Suriye’nin Kuzeyindeki Gözlem Noktalarını Boşaltıyor
20 Ekim 2020

Türkiye Suriye’nin Kuzeyindeki Gözlem Noktalarını Boşaltıyor

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde Şam'a bağlı ordu güçlerinin kontrolündeki bölgede kalan bazı gözlem noktalarını boşaltmaya başladığı belirtildi.

TSK dün Suriye rejiminin kontrolü altında bulunan Morek kentindeki gözlem noktasından geri çekilme hazırlıklarına başladığı belirtiliyor. Türk askeri güçlerinin yaklaşık 2 buçuk yıldır varlıklarını sürdürdükleri bu gözlem noktası, Ankara’nın Hama kırsalındaki en büyük askeri noktası kabul ediliyor.

Geçen yıl kurulan gözlem noktalarından geri çekilen TSK'nın bölgede başka noktalardaki varlığını güçlendirdiği iddia edilirken, Suriye muhalefetinden bir kaynak Morek gözlem noktasının taşınmasına başlandığını söyledi.

Mart ayında Rusya ile varılan ateşkes çerçevesinde İdlib'in güneyine konuşlanan gözlem noktalarının boşaltılması için Moskova'nın Ankara'ya baskı yaptığı yolunda haberler Rus medyasında yer almıştı.

Suriye’nin Hama ilinin Morek kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait olan ‘dokuzuncu’ gözlem noktasında, dün olağanüstü bir hareketlilik gözlendi. Tır ve tankların gözlem noktasında bulunan askerleri Suriye’nin kuzeybatısındaki Morek kentine taşımak üzere gözlem noktasına girdiği belirtildi.

Rus kaynaklı haberlere göre kuşatma altında bulunan Türk gözlem noktasındaki askerler, gözlem kulelerini söküp, lojistik malzemelerini toplamaya başladı. Güvenlik güçlerinin yaptığı açıklamaya göre TSK, Morek’te kuşatma altında bulunan gözlem noktasını İdlib kırsalının güneyindeki Cebel-i Zaviye bölgesine taşımaya karar verdi. Güvenlik güçleri bu kararın Rus yetkililere bildirildiğini ve işbirliği içinde gerçekleştirildiğini ifade etti. Güvenlik kaynakları olağanüstü bir durum söz konusu olmadığı takdirde bu çekilme işleminin 24 saat içinde tamamlanmasının beklendiğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, daha önce yaptığı bir açıklamada TSK’nın İdlib’deki gerilimi azaltma bölgelerindeki gözlem noktalarından geri çekilmesinin pazarlık konusu olamayacağını ifade etmişti.