Trump’tan AB Ürünlerine Ek Vergi Uygulaması
10 Nisan 2019

Trump’tan AB Ürünlerine Ek Vergi Uygulaması

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Trump, Amerika’nın Avrupa Birliği’nin 11 milyar dolar değerindeki ürünlerine vergi uygulayacağını belirtti. Trump “Avrupa Birliği yıllarca ticarette Amerika’dan faydalandı. Yakında bu sona erecek” dedi.

Trump’ın bu kararı, Amerika Ticaret Temsilcisi’nin Airbus’a sağlanan sübvansiyonlara karşılık hedeflenen ürünlerin listesini sunmasının ardından geldi.

Trump, Dünya Ticaret Örgütü’nün Avrupa Birliği’nin Airbus’a sübvansiyonlar sağladığını ve bunun da Amerika’yı zarara uğrattığını tespit ettiğini kaydetti.

Avrupa Birliği’nin 11 milyar dolarlık ürünlerine vergi konacağını vurgulayan Trump “Avrupa Birliği yıllarca ticarette Amerika’dan faydalandı. Yakında bu sona erecek” dedi.

Amerika Ticaret Bakanlığı yetkilileri Avrupa Birliği’nin ürettiği uçaklardan süt ürünlerine, şaraplara kadar bir dizi ürüne ek vergi getirilmesine ilişkin bir listeyi yönetime sunmuştu. Bunun nedeninin de Avrupa Birliği’nin Airbus şirketine verdiği mali destek olduğu belirtiliyordu.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri söz konusu girişimin, AB’nin Airbus’a sağladığı desteğin Amerika’ya yılda 11 milyar dolarlık zarar vermesinden kaynaklandığını belirttiler.

Öte yandan Avrupa Birliği de Dünya Ticaret Örgütü’ne yaptığı başvuruyla Amerika’yı benzer şekilde Boeing şirketine yasal olmayan şekilde yardımlar yapmakla suçluyor.

Amerika Ticaret Bakanlığı yetkilileri Avrupa Birliği’nin bu destekleri kesmek bir yana yenilerini de sağlayarak devam ettiklerini belirtiyor.

Amerika Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer yaptığı açıklamada “Nihayi hedefimiz Avrupa Birliği’yle büyük sivil uçakların üretimine sağlanan dengesiz sübvansiyonların sona erdirilmesi konusunda uzlaşı sağlamak. Avrupa Birliği bu zarar verici sübvansiyona son verdiğinde Amerika’nın uyguladığı ek gümrük vergileri de kaldırılabilir” dedi.

Amerika AB tarafından sağlanan sübvansiyonların kendisine 11.2 milyar dolara mal olduğunu belirtiyor.

Amerika Ticaret Bakanlığı, Dünya Ticaret Örgütü’nün konuyla ilgili bu yaz açıklaması beklenen kararının ardından ek yaptırım uygulanacak ürünler listesinin son halinin açıklanacağını belirtiyor.