Trump-Putin Zirvesinin Sonucu: "Malumun İlanı"
17 Temmuz 2018

Trump-Putin Zirvesinin Sonucu: "Malumun İlanı"

Anadolu Ajansı

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir araya geldiği zirve sona erdi. Putin’in “Suriye’de top hakimiyeti ABD’nindir” sözü, sahada işlerin ABD’nin planları ekseninde yürüdüğünün itirafı oldu.

Trump’ın “Suriye'de Rusya ile ABD'nin askeri kuvvetlerinin siyasi kuvvetlerden daha verimli ve anlaşarak çalışıyor” sözleri de Suriye’de ABD-Rus çatışmasının olmadığını, işlerin yürümesi, özellikle de Rusya ile Suriye topraklarında ortaklık yapan İran’ın, halkını ABD ile savaşıyoruz aldatmacasına inandırabilmesi için kurgulanmış suni bloklaşma olduğunu doğrular yönde bir açıklamaydı. 7 yıl sonra gelen bu açıklama ile aslında Suriye’de hareket eden tüm kuvvetlerin, ABD’nin planı çerçevesinde hareket ettiğini anlayamayanların mevzuyu idrak etmesini geçte olsa sağlamış oldu.

İki lider, İran konusunda açıklamalarda bulunurken, Putin’in "İran konusunda ABD bizim pozisyonumuzu biliyor. Suriye'de hem havadan hem karadan savaşı durdurmak istiyoruz." sözleri, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına saygılıyım, İran artık Suriye'den çıkabilir ben onun işini yapabilirim demenin diplomatik dile çevrilmiş haliydi.

“İsrail”İn Güvenliği Konusunda Hemfikiriz

Trump "Suriye'de İsrail için güvenli bir ortamı Putin de istiyor." açıklaması ile bu konuda hemfikir olduklarını ve her iki devletin de sahada bu konuyu öncelik verdiğini beyan etmiş oldular. Suriye’de ABD ya da Rusya ile hareket eden komşu ülkelerin de aslında “İsrail”in güvenliği için hareket ettiği, Astana üçlüsünün ve diğer müdahil devletlerin de bu plan çerçevesinde operasyon gerçekleştirdiği beyan edilmiş oldu.

İki Liderin Konuşmasında Bazı Satırbaşları

Putin'in Konuşmasından Satırbaşları

"Rusya asla ABD seçimlerine müdahale etmemiştir. ABD seçimlerine müdahale ettiğimiz iddiası saçmalık."

"Teröre karşı ortak çalışmanın önemini vurguladık."

“Suriye konusunda gelişmeleri değerlendirdik. Hem Rusya hem ABD ordusu etkili bir iletişim kanallarını açması gerekiyor."

"İran'la nükleer anlaşmadan çekilmeyi de konuştuk. ABD, İran'la nükleer anlaşma konusundaki pozisyonumuzu biliyor."

"Rusya asla ABD seçimlerine müdahale etmemiştir Bu konuda herhangi bir spesifik materiyal varsa ortak olarak incelemeye hazırız."

"Başkan Trump'la birbirimizi anladığımızı düşünüyorum."

"Petrol ve doğalgaz alanında ABD de büyük bir güç. Hiçbirimiz fiyatların düşmesini istemiyoruz. Böyle birşey olduğunda doğalgaz üretiminin anlamı kalmıyor. Ancak bir fiyatların yükselmesini de istemiyoruz. Biz Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatına devam etmek istiyoruz."

"Kırım sonusunda ABD "işgal" diyor ama öyle değil. Biz orada bir referandum yaptık."

ABD Başkanı Donald Trump'ın Konuşmasından Satırbaşları İse Şöyle:

"Bir çok kritik konuda detaylı görüşmeler yaptık. Anlaşmazlık olan konuları detaylı olarak görüştük."

"Rusya ile yapıcı diyalog yeni yolları açacaktır."

"ABD seçimlerine müdahele konusunu doğrudan konuştum."

"Küresel terör belası konusunda işbirliği sürdürülmeli."

"Parlak bir gelecek için daha güçlü bir diyaloğun ilk adımlarını attık"

"İran'ın DAEŞ ve terörle mücadeledeki başarımızdan fayda sağlamaması gerektiğini söyledim."

"Birlikte geçirdiğimiz saatler ülkelerimizin çıkarına oldu."

"Putin'e iyi bir rakibim dedim. Putin için rakibim derken kompliman yaptım."

"Rusya ile diyaloğumuzu çok daha önce sağlamalıydık. Buradaki soruşturma ülkemizi için tam bir felaket oldu. Seçimde kara bulut yok, Hillary Clinton'ı çok kolay yendim. Halk ve insanlar bunu anlıyor. Bu soruşturma iki nükleer güç arasındaki ilişkileri bozuyor."

Trump: Suriye ve “İsrail”in Güvenliği İçin İşbirliği Arıyoruz

"İsrail'le çok uzun zamadır dostuz. Suriye konusunda birşeyler yapmamız gerektiği konusunda hemfikiriz. Suriye ve İsrail'in güvenliği için işbirliği arıyoruz. İsrail'in güvenliğini sağlamak hem benim hem de Putin'in görmek istediği bir konu. Suriye'ye insani yardım konusunda ikimiz de istekliyiz. Ordularımız çok iyi anlaşıyorlar."

"Suriye krizi karmaşık. İki ülkenin işbirliği yüzbinlerce insanın hayatını kurtarma potansiyeline sahip."